Popklassikot 1998

#8 Belle and Sebastian – Sleep the Clock Around

Yacht rockia Skotlannin malliin.

Yacht rockia Skotlannin malliin.

Musajournalistin pitää edes joskus aloittaa kirjoitus siteeraamalla itseään:

”Mikään muu kappale ei ole saanut minua yhtä vakuuttuneeksi siitä, että lopulta kannattaa aina olla vain oma itsensä.”

Näin kirjoitin Belle and Sebastianin Sleep the Clock Aroundista valitessani sen maailman kaikkien aikojen parhaaksi kappaleeksi Nuorgamin yksivuotispäivän kunniaksi.

Belle and Sebastian merkitsee minulle eräänlaista käännekohtaa elämässä. Heidän kaupallinen läpimurtonsa osui aikaan, jolloin etsin itseäni. 17-vuotiaana tein kävelylenkkejä, joiden aikana saatoin vain lauleskella ja hyräillä Sleep the Clock Aroundia ja muita The Boy with the Arab Strapin kappaleita.

Nyt otan lasin punaviiniä ja palaan noihin hetkiin kuuntelemalla Sleep the Clock Aroundin. Kerran, kaksi, neljä… Yhtäkkiä se on soinut kahdeksan kertaa. En voi koskaan kyllästyä sen rauhalliseen, mutta silti kiireiseen rumpukomppiin ja hiljalleen kasvavaan intensiteettiin.

17-vuotiaana en tiennyt maailmasta mitään, mutta se oli minulle avoin. Nyt tiedän maailmasta liikaa ja tiedän, että liian moni ovi on kiinni.

”You go to the place where you’ve finally found
You can look at yourself, sleep the clock around”

Miten lohduttava ja rauhoittava säe, joka rohkaisee uskomaan, että elämässäni on ihmisiä, joille kelpaan tällaisena.

Löysin itseni Belle and Sebastianin ansiosta. Olen kuunnellut heidän albuminsa ja EP:nsä läpi kymmeniä kertoja. Musiikkimakuni on muutoin muuttunut niistä ajoista paljonkin, mutta mikään ei muuta rakkauttani Belle and Sebastiania kohtaan.

Joidenkin mielestä skottibändi on vain mitätöntä villapaitahimmailua, mutta he ovat niin väärässä. Minkään muun yhtyeen musiikki ei kiteytä popmusiikin perusasioita yhtä lumoavasti. Heidän musiikkinsa on herkkää, kaunista, tarttuvaa, oivaltavaa ja rikasta. Sillä, että se ei välttämättä haasta kuulijaa raatelevuudella, äkkivääryydellä ja kitaroilla, ei ole mitään merkitystä. Se on tarpeeksi rankkaa, jos se riistää sydämesi.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!