Popklassikot 1980

#7 Mission of Burma – Academy Fight Song

Mission of Burma ampaisi jo etukaarteeseen niin kovalla vauhdilla, että bändiä on turha syyttää myöhemmistä verkkaisemmista jaksoista.

On bändejä, jotka hiovat vuosia soundiaan kehittyäkseen sille nerouden tasolle, jolle joku suurempi kaitsemus on heidät viemässä. Hyvinä esimerkkeinä vaikka Sonic Youth ja The Flaming Lips, jotka molemmat olivat toki jo ensimmäisillä julkaisuillaan omat itsensä, mutta vaativat vuosikausia osuakseen todelliseen oman neroutensa ytimeen.

Sitten on Mission of Burma, joka jo ensimmäisellä seitsentuumaisella vinyylisinglellään Academy Fight Song / Max Ernst tyhjensi pajatson niin totaalisesti, että kaikkea yhtyeen sittemmin tekemää voidaan alisteisesti verrata siihen – jopa sillä tasolla, että muu materiaali muuttuu redundantiksi. Poikkeuksena toki ehkä se yksi pyssyaiheinen biisi, josta varmasti tässä juttusarjassa vielä myöhemmin luette.

Vaikka Mission of Burman ura jäikin kitaristinsa Roger Millerin tinnituksen takia lyhyeksi ja pitkäksi aikaa varsin huomaamattomaksi reunaviitteeksi rockin historiankirjoihin, voidaan Academy Fight Songin katsoa vaikuttaneen merkittävästi 1980-luvun amerikkalaiseen vaihtoehtomusiikkiin ja sitä kautta moneen tänä päivänä näkyvästi esillä olevaan artistiin. Peter Prescottin nyrjähtelevä rummutus, Roger Millerin terävästi iskevät kitarat ja Clint Conleyn eteenpäin nojaava sointupohjainen bassottelu ovat kuin suoraan 2000-luvun indierockin oppikirjan kolme ensimmäistä lukua.

On toki harmillista, että Mission of Burma onnistui niin täydellisesti jo ensiyrittämällä. Vaikka kuinka yhtyettä rakastan, ei mikään 2000-luvun ansaitun comebackin sinänsä varsin mallikelpoisista yrityksistä ole yltänyt lähellekään niitä korkeuksia, joihin Academy Fight Song tuoreeltaan ponnisti.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Hämmentävää tosin on se, miten totaalisesti huonoimmillaankin harmittomia cover-versioita tekevä R.E.M. onnistuu hukkaamaan biisin nerouden vuoden 1989 versioinnillaan. Jos olet etsinyt syitä vihata Athensin poikia, saatoit juuri löytää yhden hyvän sellaisen.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!