Top 100 mahlanjuoksuttajat – 2000-luvun nerot

#79 Teppo Mäkynen

"Viiskulman kvintetissä" on luonnollisesti kuusi jäsentä. Teppo Mäkynen edustaa kuvan perusteella yhtyeen äärimmäistä vasenta siipeä.

Äänet kimpoavat seinistä ja uppoavat yleisöön. Rumpalin hartiat nousevat korkealle korviin, silmät tanssivat kapuloiden kanssa, suu venyy irvistävään mutta nautinnolliseen hymyyn. Rytmi lähtee kasvoista, kulkee syvinä impulsseina kehon läpi ja kietoo käden ja jalat hypnoottiseen kosketukseensa.

Rumpali on rytmin välikappale, samaa ruumista soittimensa kanssa.

Teppo Mäkysen virtuositeettia voi lähestyä tekniikan kautta, mutta loppujen lopuksi kyse on tunteesta. Miehen soitossa ja esiintymisessä sykkii suuri polyrytminen sydän. Hänen luomansa rytmipohja on koko ajan elossa ja liikkeessä, vaikka se on samalla tukeva kuin muuri. Tahdituksessa yhdistyvät kiihkeys ja tyyli, eräs muunnelma järjestä ja tunteesta.

Mäkynen on rummuttanut itsensä lähtemättömästi suomalaisen jazzin kaanoniin. Hänen ride-taiteilunsa muistuttaa tavaramerkkiä. Se kuroutuu musiikin elämänlangaksi niin hienovaraisesti, että sitä tuskin huomaa. Kuitenkin sen tuntee vastustamattomana imuna Five Corners Quintetin ja muiden tyylitietoisten jazz-kombojen taustalla. Siinä on jotakin iätöntä, päättymätöntä. Mäkysen iskut elävät ja sykkivät, kiinnittyvät paikkaan ja hetkeen.

Mäkysessä virtaa myös etsijän veri, joka vie häntä koneellisten rytmien pariin. Miehen nimi on tuttu monilta nu-etuliitteen leimaamilta rytmimusiikin levyiltä, joilla hän on toiminut tuottajana, säveltäjänä ja lyömäsoittajana. Näillä levyillä on vaikea sanoa, missä kone loppuu ja ihminen alkaa. Koneet ovat Mäkyselle tapa tutkia rytmin teoriaa, hajottaa ja koota uudelleen.

Kuulijalle kokoomatyön yksikään sauma ei irvistä. Jälki on aina perusteltua. Humisipa ympärillä viileä nu-soul, perinnetietoinen jazz, loppuunsa ohjelmoitu konetausta tai Sibelius Akatemian tutkintovaatimukset, Mäkysen jokainen lyönti on kuin signeeraus taideteoksen reunassa.

Hänen kapulastaan lähtee se viimeinen silaus, joka tekee musiikista, soittajista ja kuulijoista yhtä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Five Corners Quintet Kuudennella linjalla.