2000-luvun kotimaiset pophelmet

#79 Husky Rescue – Summertime Cowboy (2004)

(Säv. Marko Nyberg, san Miikka Lommi)

Reetaleena kaipailee maalaispojan perään. (Kuva: Tomi Palsa)

Husky Rescuen ensisingle Summertime Cowboy yhdisti tuoreella tavalla elokuvatunnelmaa ja pop-musiikkia.

”Country boy
My own cowboy
Summer boy is gone”

Helsinkiläinen muusikko ja basisti Marko Nyberg halusi tehdä elokuvamaista musiikkia, jossa on vaikutteita myös valokuvista ja maalaustaiteesta. Vuonna 2002 hän kasasi ympärilleen Helsingistä hajanaisen joukon eri alojen ihmisiä ja sävelsi sekä tuotti heidän kanssaan muutamia kappaleita. Tuon yhteistyön tiivistymänä syntyi Husky Rescue ja sen ensimmäinen levy Country Falls, joka julkaistiin vuonna 2004. Levyn ensimmäinen single Summertime Cowboy oli yksi vahvaan visuaalisuuteen perustuvan popmusiikin airuita Suomessa.

Menneen kesän tunnelma. Siihen tiivistyy Summertime Cowboy. Kappaleen haikea tunnelma ja sanat yhdistettynä alati toistuvaan yksinkertaiseen syntsakuvioon luovat mieleen kuvan nopeasti haihtuneesta kesärakkaudesta vaalean maalaispojan kanssa. Samaa haikeaa surumielisyyttä, pientä naiiviutta ja menneen maailman kaipausta on John Schlesingerin ohjaaman Midnight Cowboy -elokuvan Joe Buckin hahmossa. John Barryn elokuvaan säveltämässä teemakappaleessa on samanlaista melankoliaa, jossa on kuitenkin aina hitunen toivoa.

Husky Rescuen konsepti syntyi basisti Marko Nybergin pääkopassa. (Kuva: Tomi Palsa)

Vaikka Husky Rescueta voidaan pitää studioyhtyeenä, sen musiikki toimii myös livenä upeasti. Yhtye onkin esiintynyt muun muassa Lollapaloozassa ja Glastonburyssä. Usein keikat ovat tunnelmaltaan ja visuaalisuudeltaan unenomaisia ja seesteisiä, mutta vapautuneesti soitettu Summertime Cowboy saa aina yleisön tanssimaan. Kappale toimii eräänlaisena siltana unen ja reaalimaailman välillä ja johdattelee kuulijan takaisin keikkapaikalle omien ajatustensa parista.

Kesällä kaikki on kaunista, mutta sekin päättyy joskus. Laservalot tappoivat maalaispojan. Haikeana jäämme muistelemaan hänen iloista tanssiaan. Kaipuu on toden totta popmusiikin parasta kauraa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Midnight Cowboy -elokuvan traileri, jossa on samaa tunnelmaa kuin Husky Rescuen musiikissa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

SAMAAN AIKAAN MAAILMALLA

5. toukokuuta 2004 – Vihreän Liiton kansanedustaja Rosa Meriläinen tunnusti käyttäneensä kannabista eduskuntakautensa aikana. Helsingin rikospoliisi kutsui Meriläisen kuulusteltavaksi 21. toukokuuta. Meriläinen oli jäänyt sairauslomalle 29. huhtikuuta.