2000-luvun kotimaiset pophelmet

#78 Cosmobile – The Finger (2007)

(Säv. ja san. Tuomas Palonen)

Cosmobile, nykyään pahaenteisesti ns. tauolla.

Helsinkiläistrion esikoissinglen kertosäkeessä tuntuu olevan jotain pielessä ja samaan aikaan kaikki juuri oikein.

”It’s time to save the world!”

Cosmobilen The Finger oli valtava kansainvälinen indiehitti vuonna 2007. Valitettavasti tämä tapahtui ainoastaan jossain toisessa mahdollisessa maailmassa ja lukuisten suomalaisten indierock-harrastajien fantasioissa.

Huiman svengaava ja sikamaisen tarttuva Finger on aivan mahdollista kuvitella tuon hienon musiikkivuoden pakollisten parhauslistojen kärkeen, The Nationalin Fake Empiren, MGMT:n Kidsin ja Klaxonsin Golden Skansin seuralaiseksi muuallakin kuin suomalaisissa musiikkilehdissä.

Todellisuudessa Cosmobile ei ässäkappaleensa voimin noussut indierockin suosituimpaan kärkikaartiin edes täällä yhtyeen kotikonnuilla, ja viime vuonna yhtye ilmoitti pahaenteisesti ”vetäytyvänsä toistaiseksi tauolle”.

Voi olla, että introvertin ja taiteellisesti tinkimättömän oloinen Cosmobile ei kaivannutkaan urallaan sen suurempaa tunnustusta. Mainion Travels-levyn ennakkosinglenä julkaistun Fingerin olisi joka tapauksessa toivonut soivan ihan kaikkialla, missä ymmärretään vaihtoehtoisen, älykkään ja ärhäkän kitarapopin päälle.

Finger oli vuonna 2007 melkoinen näyttö yhtyeeltä, joka oli julkaissut ensimmäisen demonsa jo kymmenen vuotta aikaisemmin ja ajelehtinut vuosituhannen alussa indieyhtyeiden limbossa vailla sen merkittävämpiä saavutuksia.

Yhtäkkiä kolmikko julkaisi Jukeboss-levymerkillä tehokkaan ja minimalistisen, loppuun asti hiotun singlen täynnä yllättäviä käänteitä.

Kappaleen intron dempattu, tahdistetun viive-efektin maustama kitara tuo hämmentävästi mieleen Survivor-yhtyeen Rocky-elokuvista tutun Eye of the Tiger -treenimontaasiklassikon. Kun hillityn tarkasti soittava rytmiryhmä astuu mukaan, ajatukset kääntyvät jonkinlaiseen preerialla kumisevaan jälkipunkiin. Se on melkoinen hyppy musiikin kultivoimalle ihmismielelle.

Cosmobilen ääni on laulaja-kitaristi Tuomas Palonen.

Vääristyneellä tavalla tarttuva kertosäe puolestaan pelaa laulumelodian ja soinnunvaihdosten erikoisella rytmityksellä, joka hämärtää sen, että yhtyeen laulaja-kitaristi Tuomas Palonen pyörittää niitä kolmea duurisointua, joiden varaan kaikkein yksinkertaisin rock’n’roll rakentuu.

Minulla ei lukemattomien kuunteluidenkaan jälkeen ole mitään hajua siitä, mistä Finger kertoo. On aika pelastaa maailma, mutta millä? Ehkä vastaansanomattomalla rocktrion svengillä, upeasti poukkoilevalla sähkökitaralla ja melodialla, joka aina uudestaan saa pään pyörälle. Se riittää.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

SAMAAN AIKAAN MAAILMALLA

31. tammikuuta 2007 – Kansanedustaja Tony Halmeen värikkäälle eduskuntauralle pantiin piste, kun hän pääsi työkyvyttömyyseläkkeelle maaliskuun alusta lukien. Halmeen saaman eläkkeen suuri määrä herätti yleistä närkästystä, koska hän oli istunut eduskunnassa vain yhden kauden ja työskennellyt senkin aikana normaalisti vain ajoittain.