Top 100 mahlanjuoksuttajat – 2000-luvun nerot

#77 Arwi Lind

Arwi tunnelmoi rumpusetin takana Unien Savonlinna -dvd:n julkkareissa marraskuussa 2010. Kuva: Oskari Onninen

Antti ”Arwi” Lind on se pitkänhuiskea ja hoikka vaaleahiuksinen kaveri, joka soittaa rumpuja ehkä joka toisella jyväskyläläisen indiefestivaalin keikalla. Harva tosin tietää hänen nimeään, eihän yksikään Lindin kokoonpanoista ole hänen mukaansa nimetty, ja Lindin tontti on sitä paitsi orkesterin takimmaisena muiden katveessa – joskin hänen sarkansa on usein bändin luotettavimmin hoidettu vastuualue. Olipa kyseessä avaruusreggae tai kummitusblues, hyppy genrestä toiseen käy käden käänteessä.

Perusrumpalista hänet erottanee pelkästään kyky räpätä rummuttamisen lomassa tarinaa Taipaleenjoen taisteluiden melskeessä korsussa runkkaavasta sotamiehestä.

Jo uuttera rumputyö kotimaisen rytmi-, kansan- ja rockmusiikin hyväksi riittäisi tekemään Lindistä huomionarvoisen hahmon. Mutta hänen hyppysissään pysyvät kapuloiden lisäksi pienlevy-yhtiön junailemiseen tarvittavat langat.

Helmi Levyjen logo on kuin yhtiö itse: rujo, kaunis ja persoonallinen.

Lindin Helmi Levyt oli aluksi Savonlinnan tylsyyden torjuntatyössä siinnyt pienlevy-yhtiö, jonka tarkoituksena oli julkaista lähinnä Joose Keskitalon musiikkia. Seitsemän vuoden aikana Helmi Levyistä on kasvanut kotimaisen marginaalimusiikin laatuleima; yhtiön nimeä voi pitää vähintään takeena äänitteen sisällön omaperäisyydestä.

 

Pekko Käppi, Profeetta ja Uusi Maailmanuskonto, Jaakko Laitinen & Väärä Raha sekä Muuan Mies ovat sangen kapea kaistale Helmi Levyjen eklektisestä aristirepertuaarista, jonka isännöimiseen tarvitaan musiikillista sydämen sivistystä.

Kukapa muu olisi nostanut unohduksesta Sami Kukan upeat laulut? Tai auttanut asematunnelissa inkerinsuomalaisia laulujaan esittäneen, nyt jo edesmenneen puna-armeijan ex-solistin Arvi Kempin levyttämään suosikkisävelmiään vielä 80-vuotiaana?

Arwi Lindin levybisnesten musiikkilähtöisyys peilaa sitä mädännäisyyttä, jonka paineessa äänitteitä kustannetaan euronkuvat silmissä välkkyen. Mutta Arwi Lindin oma panos ei pelkästään alleviivaa surullisenahnetta musiikkiteollisuutta, vaan on iloisesti urakoitua työtä paremman musiikin puolesta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Sami Kukan vuoden 2009 albumin nimikkobiisi. Videon ohjasi Lauri Ainala.