2000-luvun kotimaiset pophelmet

#75 French Films – Convict (2011)

(Säv. ja san. Johannes Leppänen)

French Films Garden Partyssa kesäkuun 2012 lopulla.(Kuva: Tomi Palsa)

Kuten monessa French Filmsin kappaleessa, myös Convictissa piruillaan kevyesti yhteiskunnan mielettömyyksille ja ihannoidaan oravanpyörästä hyppäämistä.

”I’m a convict in a madhouse blues
Trying to live by the silver rule
I don’t understand a word about
Pension plans or saving accounts”

French Filmsin idea on soittaa mahdollisimman yksinkertaista ja tehokasta, poikamaista ilottelua, josta on karsittu kaikki turha pois. Koska bändin kaikki viisi jäsentä laulavat, laulustemmoilla kuorrutetut biisit tekevät paketista poppimaisen tarttuvan, kepeän ja ihanan huolettoman.

Se on The Vaccinesin tapaan helposti lähestyttävää punkkia, josta voi surffari mukisematta diggailla. Vaikutteita on haettu rapakon takaa, sellaisilta bändeiltä kuin The Beach Boys, Ramones ja The Drums. Briteistä suosikkeihin kuulunevat ainakin Joy Division ja The Cure.

Sekä 2010 ilmestynyt Golden Sea EP että viime vuonna julkaistu debyyttialbumi Imaginary Future nostivat French Filmsin hypen harjalle, ja bändi lähti kiertämään maailmaa. Yhtye oli hypensä ansainnut, sillä debyytti oli itsevarma albumi, josta riitti sinkkuja irrotettavaksi.

Vaikka yhtyeen jäsenet asustavat Espoossa ja Järvenpäässä, nauhoittivat he kummatkin levynsä Orimattilassa. Levyn perusteella Orimattila on varsin reipas ja iloinen kaupunki tai vaihtoehtoisesti niin synkeä paikka, että se pakottaa turvautumaan näin alleviivaavaan eskapismiin.

Pojilla oli selkeä visio levyä purkittaessaan, siitä minkälaista musiikkia he tekisivät ja miltä sen pitäisi kuulostaa. Niinpä he tuottivat levyn itse. Kosketinsoittaja Santeri Vainion koulussa äänitettyä levyä tehtiin aina kun ehdittiin, ja ainoa ”ulkopuolinen” oli bändin äänimies Valtteri Väänänen.

Mitä tulee pophelmeemme Convictiin, se syntyi Johannes Leppäselle tavanomaiseen tapaan, kitara sylissä sängyssä löhöillen, ”rämpytellen niitä näitä”. Pian Johannes jo hyräili kertosäettä, ja muutamassa minuutissa kappale alkoi rakentua itsestään kolmen soinnun ympärille.

Convict-single vakuutti muun muassa Orange Juice -legenda Edwyn Collinsin. (Kuva: Tomi Palsa)

Lyriikoissaan Johannes ei väitä tietävänsä kaikkea, mutta jotain sentään. Systeemi kusee, alistaa ja moni meistä raataa näköalattomasti katkeraan loppuun asti, eikä pysty irtautumaan kuin vetämällä pään täyteen.

”It’s weekends and the nightlife tunes
Dying lust in the smoking rooms
They take whatever they make
Heart fails or Jesus saves”

Tätä sitten jatketaan kertsissä ja kysellään, että onko tämä nyt sitä elämää, jota haluat elää.

”Now was it all I ever wanted too
All I ever wanted too”

Aiheena on myös nuoruuden salakavala, mutta hidas haalistuminen, unelmien kuoleminen ja kyynisyys.

”Flick through for a better view
Screens get bigger for smaller news
I’d like to love but it’s a teenage dream
And all the Biebers turn into junkies at nineteen”

Kuten monessa French Filmsin kappaleessa, tässäkin reilun kahden minuutin pyrähdyksessä piruillaan kevyesti yhteiskunnan mielettömyyksille ja ihannoidaan oravanpyörästä hyppäämistä.

”Suits, ties and lies for good
Black-eyed wives drinking Jack at noon
Don’t you miss your one last chance
To lose everything for the dance”

Hivenen synkistä aiheistaan huolimatta Convict on kompakti, rivakka ralli, jonka rakenne toimii erinomaisesti, vaikka olikin syntyessään sattumien summaa. Esimerkiksi ensimmäisen kertsin jälkeinen kitaraväliosa oli hetken mielijohde. Ja kun biisi oli jo periaatteessa valmis, sai se hivenen tyhjältä kuulostavaan loppuunsa viime tingassa Santun syntikkakuvion. Hyvä näin, vaikea kuvitella kappaletta ilman sitä.

Kuten muutkin French Filmsin kappaleet, ovat Convictinkin tavaramerkkejä helisevät kitarat, Johanneksen jylhä, mutta sopivan välinpitämättömän kuuloinen laulu ja kauniit melodiat. Kuitenkin juuri tähän kappaleeseen bändi onnistui puristamaan filosofiastaan sen oleellisimman.

Convictin kuuntelu on mitä parhain tapa nostattaa fiilistä ja aloittaa vaikkapa kesäloma. Videon esittelyn hoitaa Edwyn Collins, joka twiittasi siitä: ”I’ve found a treat, a really good band, see this, very good indeed”.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

French Films Japanissa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

SAMAAN AIKAAN MAAILMALLA

2. toukokuuta 2011 − Osama bin Laden sai surmansa yhdysvaltalaisten sotilaallisessa iskussa Pakistanissa. Iskussa kuoli myös kolme muuta miestä ja yksi nainen.