Top 100 mahlanjuoksuttajat – 2000-luvun nerot

#71 Devendra Banhart

Devendra Banhart: kekkuloiva pölhökustaa – ja ylpeä siitä!

Devendra Banhartin ura on ollut alusta asti tasapainottelua luovan hulluuden ja huomiohakuisen idiotismin välillä. On niitä, joiden mielestä hän ei ole muuta kuin pahimman sortin freak folk -painajainen, joka on viettänyt liikaa aikaa isoveljensä Tyrannosaurus Rex -levyjä kuunnellen ja isoäitinsä vaatekaapin sisältöön tutustuen. Ja sitten on niitä, jotka ovat tulleet kuunnelleeksi Banhartin tekemää musiikkia.

Tasan kuukausi sitten Banhart täytti 30 vuotta. Se voi olla kova paikka artistille, joka useammin kuin kerran on painottaa omaa lapsekkuuttaan:

”From my womb to my tomb, I guess /
I’ll always be a child”
(I Feel Just Like a Child, 2005)

Banhartin musiikin viehättävin piirre on kuitenkin juuri sen lapsenomaisuus, silmät pyöreinä maailmaa ihmettelevä avoimuus, joka riisuu aseet meiltäkin, jotka kantavat aina mukanaan paitsi hippitutkaa, myös säkillistä hippitutkan varaparistoja. Kymmenen vuotta sitten se hurmasi Swansin Michael Giran, joka ihastui Banhartin varhaiseen The Charles C. Leary –omakustannedemoon ja kiinnitti lahjakkaan kummajaisen Young God Records -levy-yhtiölleen.

Parhaiten Banhart on onnistunut tiivistämään nerokkuutensa loistavalla Smokey Rolls Down Thunder Canyon -albumilla (2007). Sillä voiko albumia, jolla soivat sulassa sovussa folk, brasilialaiset rytmit, kletzmer, jazz, Motown, akustinen glamrock ja country ja jolla vierailevat Vashti Bunyan, Linda Perhacs, The Black Crowesin Chris Robinson, The Strokesin Nick Valensi ja näyttelijä Gael García Bernal, muuta kuin rakastaa?

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Cripple Crow -albumin (2005) I Feel Just Like a Child on yksi Banhartin tunnetuimmista ja tarttuvimmista kappaleista. Ja jottei Banhartin lapsirakkaus jäisi kuulijalta ymmärtämättä, tämä kuunnelkoon myös laulajan kappaleet Long Haired Child, Autumn’s Child ja Chinese Children.