Popklassikot 1985

#7 The Cult – She Sells Sanctuary

The Cult – goottiudesta juuri parantuneet.

Kyllähän te tiedätte sen tunnetilan: vuoren huipulla, kädet ilmassa maailman tuulia syleillen – tai arkisemmin, jossain yksiössä, yhdessä kädessä illan neljäs kaljatölkki ja toinen käsi volyyminappulalla, edessä viikonloppu ja kaikki ne hurmaavat halutun sukupuolen edustajat, jotka ovat merkinneet kalenteriinsa juuri tämän päivämäärän.

Siitä on kirjoitettu monia biisejä. Sellaisen biisin toimivuus vaatii aitoa tunnelatausta, musiikillista häikäilemättömyyttä ja yksinkertaistamisen taitoa. Hitti syntyy kahdesta jälkimmäisestä, se ensin mainittu elementti tekee hitistä klassikon. She Sells Sanctuary on klassikko.

The Cult oli aloittanut Southern Death Cult -nimisenä goottibändinä, mutta löysi todellisen kutsumuksensa pian. Esikoisalbumi ilmestyi 1984, ja jo seuraavana keväänä She Sells Sanctuaryn videolla solisti Ian Astbury näyttää siltä miltä Freddie Mercury kaiken järjen mukaan näytti vuonna 1967. Vaatekaapin suhteen mies olisi kaivannut neuvoja, mutta huolimatta brittihitin introssa ja väliosassa kuultavasta sitarmaisesta kitarasoundista biisi eiole mitään hippien lurittelua, vaan jämäkkää ja hyvin 1980-lukulaista hardrockia.

Lihaksikkaan täsmällinen rumpukomppi vetää kappaletta, jonka todellisia tähtiä ovat Astbury ja kitaristi Billy Duffy. Ensin mainittu laulaa persoonallisesti honottaen, mutta kovaa ja korkealta; jälkimmäinen on tekaissut yhden historian parhaista kitarakuvioista. Se on lennokas, nostattava ja naurettavan simppeli, ja ennen kaikkea riittävän hyvä toimiakseen biisin kertosäkeenä. Laulettu sellainen olisi ollut jo resurssien tuhlausta.

Itse asiassa se kitarakuvio tekee kaikki pohdinnat kappaleen merkityssisällöstä tarpeettomiksi. Astburya ahdistaa, maailma tuntuu jotenkin päällekäyvältä, mutta onneksi on joku nainen, jonka sylissä olisi turvapaikka tarjolla, ja enemmänkin:

”The fire in your eyes keeps me alive!”

Sanoittajana Astbury on enimmäkseen epäselvä horisija, joten tekstin mahdollista moniselitteisyyttä ei ehkä kannata liikaa ruotia. Otsikkohan vihjaa, ettei puheena olevan naisen syli ole ihan ilmaiseksi tarjolla. Minä en uhraa moiselle kyynisyydelle ajatustakaan She Sells Sanctuarya kuunnellessani, koska kappaleen tunnetila ei ole kyyninen, kuten ei perjantai-iltana kaupungille suuntaava, sylin ja sekavuustilan tarpeessa riutuva ihminenkään.

Eikä väliä ole silläkään, että The Cult teki läpimurtosinglensä jälkeen enimmäkseen lisää samaa. Yhtyeen singlesarja on 1980-luvun loppuun asti aika virheetön. Rain, Sweet Soul Sister, Fire Woman… kuka voi väittää vastaan?

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

BONUS!

Tältä Astbury & co. kuulostivat leikkiessään vielä gootteja. Juu, muutos oli parempaan päin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!