Popklassikot 1982

#7 Dexys Midnight Runners – Come On Eileen

Kevin Rowland ja kumppanit vonkuumielellä.

Soul ja irlantilainen kansanmusiikki ovat molemmat hienoja musiikkityylejä. Silti soulin ja irkkuballadien naittaminen tuntuu osapuilleen yhtä hyvältä ajatukselta kuin kaataa Guinness-tuoppiin aimo loraus jääteetä.

Dexys Midinght Runnersin kakkoslevyllä Too-Rye-Aylla yhdistelmä saadaan kuitenkin toimimaan. Yhdistäväksi tekijäksi nousee hymytön sielukkuus, jossa yhtye nojaa vahvasti Van Morrisonin esimerkkiin. Levyllä ei tehdä halpoja ratkaisuja.

Paitsi lopussa.

Viimeiseksi säästetty menopala Come On Eileen on muun levyn kanssa toista maata. Viaton pätkä vanhaa kansanlaulua Believe Me, if All Those Endearing Young Charms antaa nopeasti tietä bassolle. Pian on käynnissä viuluintro, joka kuulostaisi halvalta jopa Rednexin levyllä.

Tamppaavassa kompissa ei ole svengin rahtuakaan. Instrumentteja pinotaan päällekkäin haitarista torviin, mutta kenellekään ei anneta uutta soitettavaa.

Ja ne sanat! Hämäräksi jäävällä viittauksella 1950-luvun rocksuuruuteen Johnny Rayhin alkava laulu on puhdasta vonkausta.

“Come on Eileen, I swear, well he means
Ah come on let’s take off everything
That pretty red dress Eileen (Tell him yes)
Ah come on let’s, ah come on Eileen, please”

Ei imartelua, ei rakkauden tunnustuksia. Pelkkä ”come on”, eiks nyt heruis?

Silti kappale toimii kuin irkkuviski coca-colalla. Kevin Rowlandin laulussa on vastustamatonta energiaa. Come on Eileen saa kuulijat rynnimään sankoin joukoin tanssilavalle, vaikka tempoaan monta kertaa vaihtavan kappaleen tahtiin ei oikeastaan voi edes tanssia, ainoastaan riehua.

Etenkin toisen kertosäkeen jälkeinen hitaasti nopeutuva väliosa on puhdasta neroutta, se pakottaa huutamaan ja pomppimaan. Mitä siitä, että viettely-yritys kuulostaa luisuvan mellakan puolelle.

Kappaleen poikkeuksellinen vetovoima ei jäänyt huomaamatta aikalaisiltakaan. Come on Eileen nousi listaykköseksi molemmin puolin Atlantia.

Liika nokkeluus kuitenkin kostautui. Yhtye leimautui kappaleen myötä Yhdysvalloissa yhden tempun kummajaiseksi eikä koskaan lyönyt siellä kummemmin läpi.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Kappaleen Lontoossa kuvattu video. Vaikka tyyli on köyhän perusoikeus, ei duunarilook valitettavasti takaa tyyliä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!