Popklassikot 1994

#7 Beastie Boys – Sabotage

Sabotage on sellainen biisi, että sitä kuunnellessa kannattaa toisinaan käyttää kypärää.

Tamperelainen asunto marraskuussa 2012. Istun alas tehdäkseni jotain, mitä teen varsin paljon elämässäni. Kirjoittamaan musiikista. Usein koen, että asia kuin asia on nähtävissä myös analyyttisesti ja jokseenkin älyllisesti. Miksei myös Beastie Boysin Sabotage, sehän on kuitenkin aikansa ikonisimpia kappaleita.

Avaan YouTuben. Poliisiauton sireeni vilkkuu. MCA:n (R.I.P.) soittama, tolkuttoman tiukka bassoriffi alkaa, ja… öh…

VITU AWESOME BIISI!!!!!!

VIIKSIÄ!
PERUUKKEJA!
AURINKOLASEJA!
POLIISIAUTOJA!
TAKAA-AJOJA!
TAPPELUITA!
MUUTA IHAN HUIKEETA HULINAA!
RÄJÄHDYKSIÄ!
TAI NO, KOKO BIISI ON YHTÄ VALTAVAA RÄJÄHDYSTÄ!!!
JA JUMALAUTA MIKÄ BASSORIFFI!!!

Tällaisia biisejä, joiden energiapurkaus on supernovan luokkaa ja joiden paineaallot vyöryvät vielä vuosien ajan eteenpäin, tehdään hyvin harvoin. Sabotage onkin lajissaan paras biisi sitten Stoogesin Search and Destroyn. Biisi, joka ensin vinouttaa ja sitten hakkaa tuhannen päreiksi kaiken rationaalisen käsityskyvyn.

Ymmärrän hyvin niitä nuoria, jotka villiintyivät Rock Around the Clock -elokuvasta, mutta samalla ymmärrän myös niitä, jotka kauhistelivat moista massahurmosta. Sama raaka voima hyökkää reseptoreille myös Sabotagessa.

Ja niin. Jos nyt totta puhutaan, niin eiväthän fyysinen väkivalta tai liikenneturvallisuuden vaarantaminen ole sinällään erityisen huikeita juttuja. Mutta ehkä ne symboloivat Spike Jonzen ohjaamassa videossa sitä jokaisessa ihmisessä asuvaa, kaaosta keskisormi pystyssä rakastavaa olentoa.

Siinä kaikki rationaalinen, mitä osaan Sabotagesta sanoa. Nyt suokaa anteeksi, on mentävä hajottamaan paikkoja ja kiljumaan ”WHYYYYYYYYYYYYYYYYY” kilpaa Ad-Rockin kanssa. Menkää tekin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Aina kun kuuntelen Sabotagea, identifioidun tuohon koskettimiensa kanssa painivaan kaveriin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!