Top 100 mahlanjuoksuttajat – 2000-luvun nerot

#69 Omar Rodriguez-Lopez

Omar tunnetaan paremmin The Mars Voltasta ja At the Drive-Inista kuin apaattisesta kädet taskussa -seisoskelusta.

At the Drive-In ja The Mars Volta ovat kiistämättä  2000-lukulaisen vaihtoehtorockin suuruuksia. Niiden takana ilmennyt nerous on tasan yhden ihmisen vastuulla: afropäinen kitaristi Omar Rodríguez-Lopéz on tehnyt nipun kuluvan vuosituhannen kunnianhimoisimmista sävellyksistä – ja onnistunut aina pitämään punaisen langan mukana ultrateknisessä sekoilussaan.

Lisäksi Rodríguez-Lopéz luotsaa dub-reggae-yhtye De Factoa, on ollut vähintään osatuottajana jokaisella The Mars Voltan levyllä, tehnyt kaikki bändin videot sekä julkaissut soolotuotantoa erinäisten kokoonpanojen kanssa niin paljon, etten ryhdy edes luetellemaan.

On täysin henkilöstä kiinni, ilmeneekö Rodríguez-Lopézin nerous paremmin modernin progesuuruuden The Mars Voltan vai post-hardcore-legenda At the Drive-inin kautta.

Itse nostan hänen viralliseksi suurtyökseen At the Drive-Inin albumin The Relationship of Command (2000), joka on Refusedin Shape of Punk to Comen ohella eniten 2000-lukulaista hardcore-soundia määritellyt levy ja jonka vaikutus on kiistaton myös vaihtoehtorockin puolella.

Rodriguezin superlatiivinivaskan arvoista soittotekniikkaa jumaloivat arvostavat varmasti enemmän The Mars Voltan nimissä suoritettuja kitaraurotöitä, jotka ovat nousseet levy levyltä huimemmalle tasolle.

The Mars Voltan suurteoksen De-Loused in the Comatoriumin julkaisun jälkeen bändin ääniteknikko Jeremy Ward menehtyi heroiinin yliannostukseen, mikä sai Rodríguez-Lopézin lopettamaan raskaansorttisen huumeidenkäyttönsä.

Tiedä sitten, mistä gojimarjoista ja smoothieista se johtuu, mutta The Mars Voltan tuotanto on muuttunut eksponentiaalisesti höyryisemmäksi sitä mukaa, mitä pidempään Rodríguez-Lopéz on ollut kuivilla.

The Mars Voltan Bedlam in Goliath (2008) valmistui tosin opiaattejakin kovempien aineiden vaikutuksen alla. Rodríguez-Lopéz nimittäin antoi bändin solistille Cedric Bixler-Zavalalle lahjaksi ouija-laudan, jonka aiheuttamat tripit ja henkimaailman kokemukset piiskasivat yhtyeen uransa toistaiseksi hurjimpaan psykeproge-eepokseen.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!