2000-luvun kotimaiset pophelmet

#69 Lännen-Jukka – Piupali paupali (2006)

(Säv. ja san Trad.)

Me tunnemme J. Karjalaisen, mutta hän ei tunne meitä. (Kuva: Tomi Palsa)

J. Karjalaisen roolileikki puhalsi uutta eloa porstuaan unohdettuun kansanlauluun.

“Keitä te ootte te nuoret poijaat
kun emmä tunne teitä
Piupali paupali, piupali paupali
kun emmä tunne teitä”

Roolileikit ovat kikka, johon pitkän uran tehneet artistit ajoittain turvautuvat inspiraatiota tavoitellessaan. Bob Dylan levytti 1980-luvun hauskimmat kappaleensa Lucky Ilburyna, Prince julisti olevansa milloin symboli ja milloin Victor ja Damon Albarn tuntuu vaihtavan levytysnimeään useammin kuin sukkiaan.

Suomen 2000-luvun tunnetuimmasta naamioleikistä vastasi J.Karjalainen, joka innostui opettelemaan banjonsoittoa ja levyttämään levyllisen verran mystisen Lännen-Jukan ”amerikansuomalaisia” lauluja. Levy oli menestys ja Soundi valitsi sen vuoden levyksi. Minua kuitenkin häiritsi hienoinen teennäisyys niin Karjalaisen raspiäänessä kuin miehen itsensä kirjoittamissa ”historiallisissa” kappaleissa.

Levyllä on kuitenkin ehdoton helmi. Se on Karjalaisen versio lastenlauluna usein lauletusta kansanlaulusta Suutarin emännän kehtolaulu, tutummin Piupali Paupali. Siteeratakseni Karjalaista itseään, ”tämä on maailmaluokan biisi”.

Lännen-Jukkana J. Karjalainen suosii banjoa. (Kuva: Tomi Palsa)

Tarina on niin arkinen, että se on melkein banaali: pojat ovat tulleet hakemaan kenkiään, mutta suutari ei olekaan paikalla. Niinpä suutarin rouva käännyttää pojat ystävällisesti, mutta päättäväisesti. Monologina esitettyä keskustelua rytmittää yritys nukuttaa lasta laulamalla piupalipaupalia.

Vain muutamaan säkeistöön on piirtynyt tarkka kuva menneestä agraarisuomesta: on maitohinkki, pienet sosiaaliset piirit ja, jos totta puhutaan, melko tyly asiakaspalvelu.

Amerikansuomen kanssa laululla ei tosin ole mitään tekemistä, mutta väliäkö tällä. Karjalaisen riisuttu, kepeästi svengaava tulkinta pelasti kappaleen ala-asteen laulukirjoista sen ansaitsemalle paikalle korpibluesin klassikoksi.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Karjalainen on jatkanut Piupali paupalin esittämistä Polkabilly Rebels -yhtyeensä kanssa. Liveversiossa on hyvä svengi, mutta ei sooloesityksen tunnelmaa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

SAMAAN AIKAAN MAAILMALLA

9. huhtikuuta 2006 – Israelin pääministeri Ariel Sharon poistettiin virasta hänen oltuaan neljä kuukautta koomassa.