2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#68 Spoon – The Ghost of You Lingers (2007)

Haamujengi nimeltä Spoon.

Haamujengi nimeltä Spoon.

Ga ga ga ga ga ga ga ga ga ga ga ga ga ga ga ga.

”If you were here
Would you calm me down?”

”Yhtye X on uusi Beatles” on yksi rockjournalismin kivenkovimmista kliseistä. Väitteen kohteeksi joutuvat yhtyeet voidaan karkeasti jakaa kolmeen ryhmään: yhtyeet, joiden suosio on verrannollinen Beatlesiin (poikabändit, U2), yhtyeet, jotka kokeellisuudessaan ovat Beatlesin studioleikittelyperinteen jatkajia (Radiohead, Swedish House Mafian käsitys itsestään), sekä yhtyeet, jotka kuulostavat Beatlesilta (Oasis, lukuisat voimapopyhtyeet).

1990-luvun alussa Austinissa perustettu Spoon kuuluu kumpaankin jälkimmäisistä ryhmistä. Yhtyeen laulut ovat pitkälti 1960-luvun perinteestä ammentavaa melodista kitararockia, mutta niiden levytetyt versiot muistuttavat laittomasta äänilaboratoriosta karanneita rottia. Ne ovat raa’an luonnosmaisia, kuin dokumentteja äänitystilanteesta varsinaisen levytyksen sijaan, ja samaan aikaan täynnä yksityiskohtia, jotka voivat olla ainoastaan pitkällisen studioprosessin lopputulosta.

Reichiaanisen pianopulssin kannattelema The Ghost of You Lingers ei ole tyypillisin Spoon-kappale, mutta se lienee yhtyeen hienoin teos. Sen ääripanoroitu ja kappaleen nimen mukaiseksi kaiutettu lauluraita pakenee käsitystä siitä, minkälainen on koskettava poptulkinta. Kappaleen kuunteleminen, erityisesti kuulokkeilla, on suorastaan häiritsevää, eikä asiaa auta, että sanoitus on unettomuuteensa hukkuvan avunhuuto.

The Ghost of You Lingersistä ei saa täydellistä otetta, vaikka sen kuuntelisi kuinka moneen kertaan. Aina jokin jää häiritsemään, aina äänikuvasta löytyy jotain uutta, vaikka instrumentteja on naurettavan vähän. Sen takia se jää elämään mieleen ja täytyy kuunnella aina uudestaan. Lopulta sen etäännyttävyys kääntyy pakahduttavaksi kauneudeksi.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Spoon – The Ghost of You Lingers

Bonus!

Spoonilta äänestettiin myös kappaleita Paper Tigers, The Way We Get By ja You Got Yr. Cherry Bomb.