2000-luvun kotimaiset pophelmet

#67 Ultra Bra – Heikko valo (2000)

(Säv. Kerkko Koskinen, san. Anni Sinnemäki)

Ultra Bra on yksi leimallisimmin 1990-lukuisista yhtyeistä, joka ylsi 2000-luvun listallemme. (Kuva: Tomi Palsa)

Kun en osannut aamuyöllä nukkua, kuuntelin Ultra Brata.

“En ehkä tarvitse sinua
Nyt huhtikuussa
Kylmällä säällä
Tulen viereesi”

Monien mielestä Ultra Bran anti oli syksyllä 2000 ilmestyneen Vesireittejä-albumin aikoihin jo nähty ja kuultu, mutta minusta Vesireittejä on bändin kunnianhimoisin albumi. Sen aloituskvartetti Kaunis ja ylpee, Rubikin kuutio, Vesireittejä ja Heikko valo lienee 2000-luvun kovimpia kotimaisia albumialoituksia – tämä julistus on toki täysin subjektiivinen.

Näistä neljästä rubiinista loistaa kirkkaimmin nimenomaan Heikko valo. Siinä kiteytyvät kaikki ultrabramaisuudet ennen kuin bändi alkoi kompastella omaan megalomaniaansa. Heikko valo on iso, mutta ihmisen kokoinen; mahtipontinen, mutta helposti sulateltava.

Vuokko Hovatta laulaa biisin ihmissuhdesanoituksen kuin näyttelisi pääosan. Joka kerta, kun kuuntelen kappaleen, matkaan sieluni silmin keittiöön, jossa päähenkilö istuu. Kello on 6:30, naisella on edessään kahvimuki ja oikealla puolellaan tupakka-aski. Hän tuijottaa ikkunasta kadulle ja aamun auringonsäteet heijastuvat vastapäisen talon ikkunoista.

Näen tämän asetelman ihan joka kerta, kun kuulen biisin, vaikka en erityisesti ole koskaan tuntenut viehätystä ihmissuhdesotkuihin kulminoituvaan urbaaniin romantiikkaan, jossa roikutaan kiinni liian monessa asiassa, koska ei haluta luopua mistään tai kenestäkään – ei ainakaan niistä vääristä. Noista aineksista kokataan MTV3:n draamasarjoja tai Levottomat-elokuvia, ei välttämättä tosielämässä koskettavaa popmusiikkia.

Ultra Bra ei vain esittänyt kappaleitaan. Se herätti ne henkiin. (Kuva: Tomi Palsa)

Silti ymmärrän täysin, miksi Ultra Bra oli niin suosittu. Orkesteri ei vain esittänyt kappaleitaan, se herätti ne henkiin. Kun ovelasti rakennettu kasvava kertosäkeistö lähtee ensimmäistä kertaa liitoon ”en osannut aamuyöllä nukkua” -säkeen jälkeen, ymmärrän saman tien tuota itsekeskeisyyden ja epävarmuuden välitilassa itsensä kanssa painiskelevaa neitoa ja alan toivoa hänelle kaikkea hyvää.

Ja kun biisi loppuu ihanan euroviisusti, kuuntelijalle jää samalla haikea, mutta onnellinen olo ja lohduttava varmuus siitä, että tuo nainen löytää vielä elämänsä rakkauden.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

SAMAAN AIKAAN MAAILMALLA

1. heinäkuuta 2000 – Ruotsin ja Tanskan yhdistävä lähes kahdeksan kilometrin pituinen Juutinrauman silta avattiin liikenteelle.