2000-luvun kotimaiset pophelmet

#65 Huoratron – $$ Troopers (2008)

(Säv. Aku Raski)

Tunti Huoratronia on liikaa kenelle tahansa, tietää Aku Raski itsekin.

Ed Bangerin ja Kitsunén kaltaisten levy-yhtiöiden innoittamana blogeihin vyöryi vuosina 2007–2008 hengästyttävä määrä uuden aallon makuuhuone-elektroa. Artistit tuntuivat kilpailevan keskenään vain siitä, kuka saa tuotettua softasynallaan raskaimman ja säröisimmän soundin. Crystal Castlesin nousu blogisuosikiksi kuului puolestaan videopeliäänien tulvana. Noin yhden Google-haun ajan säröelektro tuntui olevan uusi punk.

Monet noista napinvääntäjistä – mukaan lukien Huoratron – olivat tehneet jotain vastaavaa jo pidempään, mutta vasta suurempi trendi nosti hänetkin tietoisuuteen. Muutaman vaihtoehtomusiikin valtavirtaan nousseen esimerkin myötä vaikutti siltä, että jokainen syntikkaansa näpeltänyt alkoi katsella distortion-säätöä yhä suuremmalla mielenkiinnolla. Minä mukaanlukien.

Itse en ladannut yhtäkään omaperäiseksi kokemaani Slayer-meets-syntikkahouse-tekelettä verkkoon, mutta moni muu latasi. Jotkut heistä, kuten Boys Noize, Autocratz tai yököttävästi nimetty Fukkk Offf, ovat saaneet luotua itselleen jonkinlaista jalansijaa ja jatkavat edelleen toinen toistaan puuduttavampien remixien tehtailua.

Jälkikäteen arvioituna särökilpailun taisi voittaa ystävältään samplerin saanut entinen punk-basisti Aku Raski. Hänkin tehtailee remixejä, muun muassa HIMille. En ole niitä kuunnellut, kuten en myöskään hänen tänä vuonna ilmestynyttä albumiaan.

Raskin mukaan albumin julkaisu kesti niin kauan juuri siksi, ettei kukaan jaksa kuunnella hänen musiikkiaan tunnin ajan kotona. Olen samaa mieltä. Myös $$ Troopers on singlemuodossaankin minuutin liian pitkä.

Keikalla se sen sijaan toimii savukoneiden ja strobovalojen tehostamana kuin häkä. Täydelliseksi Huoratron-kokemuksen keikalla tekee – harvinaista elektronisen musiikin kohdalla – artistin oma, spartalaisen dominantti ja pelottava olemus. Päällikön eleillään hän komentaa yleisönsä tanssimaan ja unohtamaan gameboy-elektron äänipaletin yksitoikkoisuuden.

$$ Troopers on noiden settien ja samalla tuon turpeaksi käyneen säröelektrogenren helmi. Se saa väen todistetusti tamppaamaan niin Flow’ssa, Tuskassa kuin valtameren toisellakin puolen. Harva suomalainen pophelmi täyttää nämä kriteerit.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

SAMAAN AIKAAN MAAILMALLA

2. huhtikuuta 2008 – Naton huippukokous Bukarestissa. Albania ja Kroatia kutsuttiin jäseniksi 2009. Kreikka esti Makedonian jäsenyyden maiden välisen nimikiistan takia. Ukrainalle ja Georgialle luvattiin jäsenyys ”myöhemmin”, mutta niitä ei hyväksytty MAP-ohjelmaan.