Top 100 mahlanjuoksuttajat – 2000-luvun nerot

#61 Kieran Hebden

Four Tet on meitsi.

On olemassa niin monenlaista hyvää musiikkia.

Joskus hyvä musiikki synnyttää halun tanssia, joskus se pysäyttää vain kuuntelemaan. Joskus se voi olla täydellisimmillään taustatapettina, joskus se taas saa ajatukset liikkeelle. Toisinaan se vahvistaa tunnetta siitä, että musiikki tavoittaa ympäröivästä maailmasta jotain sellaista, johon sanat tai kuvat eivät pysty.

Kaikki nämä ulottuvuudet yhdistyvät Kieran Hebdenin musiikissa uniikilla tavalla. Four Tet -nimellä suurimmat ja kauneimmat työnsä tehnyt kolmekymppinen brittimuusikko on juuri tästä syystä poikkeuksellinen lahjakkuus elektronisen musiikin saralla. Monipuoliset instrumentaatiot, kekseliäästi käytetyt samplet, sähköisen ja mullanmakuisemman sykkeen vuorottelut sekä melodian taju synnyttävät jatkuvasti toinen toistaan upeampia teoksia. Rajoja venyttävästä ja ylittävästä folktronicasta on muodostunut Hebdenin tavaramerkki – kukaan muu ei voisi kuulostaa tältä.

Myös kollegat arvostavat Hebdenin näkemystä. Four Tet on työstänyt liudan erilaisia remixejä ja versioita monien 2000-luvun merkittävien artistien kappaleista (mm. Radiohead, The XX, Kings of Convenience). Silti jokaikisessä uudelleenmiksauksessa kuuluu erityisesti Hebdenin oma ja selkeä visio.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Saman selkeän vision ajamana Kieran Hebden on vanginnut parhaille levytyksilleen taianomaisia hetkiä, jotka tuntuvat jo ensimmäisellä kuuntelukerralla oudon tutuilta. Tarkkaan rakentuvat rytmit yhdessä etäisen hälyn ja pehmeiden melodioiden kanssa kaikuvat kuin unen rajamailta, kohdun suojasta. Sanojen ja kuvien ulottumattomista.

Kaunista ja inspiroivaa musiikkia, kerta kaikkiaan.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!