Popklassikot 1988

#6 The KLF – What Time Is Love?

Sen jälkeen Bill Drummondia ja Jimmy Cautya ei enää koskaan kutsuttu Arvostele mun illallinen -ohjelmaan.

Hulluus ja nerous liippaavat joskus läheltä toisiaan. Neroutta on julkaista sama kappale useaan kertaan hieman eri versioina ja netota siitä kivasti rahaa. Hulluutta on polttaa sitä rahaa ja kuvata siitä dokumentti.

The KLF eli The Timelords eli The Justified Ancients of Mu Mu eli 2K eli Bill Drummond ja Jimmy Cauty eivät ole koskaan tehneet asioita niin kuin muut. Mutta silti heistä tuli ensin orastavan acid house- ja rave-kulttuurin supernimiä ja sitten todellisia poptähtiä, joskin äkkivääriä sellaisia.

What Time Is Love voisi olla myös vuosien 1990 ja 1991 popklassikko. Tämä ensimmäinen versio, alaotsikoltaan Pure Trance Original, kuitenkin tunnetaan acid housen merkkipaaluna. KLF:n pojat käyttivät trance-termiä, vaikka sitä ei genrenä ollut vielä kunnolla olemassa. What Time Is Lovesta on turha etsiä kummoistakaan sävellystä, mutta transsiin se saa, varsinkin repeat-nappulan avulla.

Ennen kaikkea What Time Is Love kuitenkin oli alkusysäys kaikelle sille, joka teki The KLF:stä erään 1990-luvun alun menestyneimmistä brittiyhtyeistä. Biisi ei noussut isoksi listamenestykseksi, mutta keräsi mukavasti huomiota tanssimusiikkipiireissä. Maistettuaan valtavirtamenestystä The Timelords -nimellä kaksikko päätti koukuttaa kuulijoita levyttämällä What Time Is Loven uudelleen ja vielä uudelleen vuotta myöhemmin nimellä America: What Time Is Love. Samaa taktiikkaa sovellettiin myös muihin KLF-neronleimauksiin.

Ja niin Drummond ja Cauty nettosivat kaikkiaan seitsemän brittilistan top 10 -singleä ennen kuin painoivat delete-nappulaa repeatin asemesta. Hapokkaat neromme kyllästyivät musiikkibisnekseen riehuttuaan ensin Brit Awards -bileissä. Haluaisitko sinä löytää kemujen jälkeen lampaan ruhon portailtasi?

Viimeinen juna Trancentraliin lähti vuonna 1997.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!