Popklassikot 1987

#6 The House of Love – Shine On

The House of Love, mukana vielä Andrea Heukamp (alaoikealla).

The Smithsin jälkeisen indie-aallon Suurena Valkoisena Toivona nähty The House of Love julkaisi debyyttisinglensä Shine Onin maineikkaalla brittiyhtiöllä Creationilla vain vuosi perustamisensa jälkeen, huhtikuussa 1987.

Kyseessä on tavallaan yhtyeen ”signature-tune”: ensimmäinen single, jonka ensimmäiseeen lauseeseen sisältyy yhtyeen nimi.

”In a garden in the house of love
Sitting lonely on a plastic chair
The sun is cruel when he hides away
Shine on… ”

Kappaleessa tiivistyy kaikki, mikä yhtyeessä on hienoa: Terry Bickersin stilettimäisen terävä lead-kitara, Guy Chadwickin lakoniset ja camusmaiset sanoitukset ja rytmisektio Groothuizen–Evansin saumaton työskentely. Tässä vaiheessa mukana on vielä yhtyeen ”nico” eli Andrea Heukamp, jonka germaaninen klangi taustalauluissa toi lisää nihilististä kylmyyttä melko kolkkoon, velvetundergroundmaiseen maisemaan.

Kappaleen metaforat ovat kiinnostavia. ”Rakkauden talon puutarha” on epäilemättä eräänlainen paratiiisi, joskin tässä versiossa 18-vuotias Aatami istuu yksin muovisella tuolilla (upea detalji) ja haikailee Eevansa perään. Aurinko ei paista, vaan maailma tuntuu pyörivän tuon poissa olevan naisen ympärillä (kertosäkeen paljastava ”she-she-she-shine on”). Eräänlaista rakkauden (tai pikemminkin rakkaudettomuuden) iskemää ja maailmantuskaan käärittyä teiniangstia, siis.

House of Love olikin aikalaisiinsa verrattuna hieman pikkuvanha yhtye: Chadwick ja kumppanit oli helpompi kuvitella elokuva-arkistolle katsomaan ranskalaista uuden aallon elokuvaa kuin jalkapalloareenalle sekoilemaan kalja- ja piripäissään. Toisaalta, mitä muuta voi odottaa yhtyeeltä, joka otti nimensä Anais Ninin romaanista.

Creationin perustajan Alan McGeen lempibändiksi leimattu House of Love oli debyyttinsä aikana kaikkien huulilla. Yhtyettä pidettiin jopa niin hyvänä, että seuraava harppaus olisi megabändien luokkaan, stadioneille U2:n seuraan. Bändin maine lepää pitkälti kolmella ensimmäisellä, hurjalla Creation-singlellä (Shine On, Real Animal, Christine).

http://www.youtube.com/watch?v=ru3xF3rfVcA

Bonus!

House of Love äänitti aiemmin vain singlenä julkaistun Shinen Onin uudestaan toiselle albumilleen, jonka se levytti siiirryttyään Fontanalle vuonna 1990.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!