Popklassikot 1993

#6 The Breeders – Cannonball

Breeders: it’s a Deal – and another.

“Spitting in a wishing well
Blown to hell crash
I’m the last splash
I know you little libertine
I know you’re a real coocoo
Want you coocoo cannonball”

Pixies kurkotteli 1990-luvun alussa kohti kaupallista läpimurtoa, mutta telakoitui riitoihinsa vuonna 1993. Black Francis keskittyi soolomateriaaliinsa ja Kim Deal puolestaan toiseen bändiinsä, siskonsa Kelleyn kanssa jo 1980-luvun lopulla perustamaan The Breedersiin.

Last Splash oli Breedersin toinen albumi ja siitä muodostui musiikillinen pelastusvene Kim Dealille. Indielevyksi se menestyi loistavasti ja ylsi esimerkiksi Brittien albumilistalla jopa viidenneksi.

Levyn avainsinglessä Cannonballissa kulminoituivat monet asiat, jotka erottivat The Breedersin Pixiesistä. Pixiesin aavikkomaiseen piinaavuuteen verrattuna Cannonball on suoraviivainen ja vapautunut rokkibiisi, jonka tahdissa tekee mieli hyppiä tasajalkaa.

Dealin mukaan lyriikoiden ”little libertine” viittasi markiisi de Sadeen. Teksti oli tarkoitettu irvailuksi ranskalaiskirjailijan näkemyksille siitä, että elämä olisi jonkinlainen kilpailu, jossa vain parhaat pärjäävät. Kim Dealia ei kiinnostanut voittaminen. Hän on maininnut, että bänditoiminta oli mielekästä ajantappamista, jota ilman hän olisi vain istunut sohvalla, katsonut telkkaria ja juonut kaljaa.

Cannonball tuli nerokkaine riffeineen monelle tutuksi MTV:ltä, joka näytti Spike Jonzen ja Kim Gordonin ohjaamaa musiikkivideota tiuhaan. Ajatella, että vuonna 1993 MTV:n rotaatioon saattoi päästä slacker-biisi, jonka videon yhtyeen omat kaverit ovat kuvanneet! Oi voi, ne vasta olivat musiikkitelevision kulta-aikoja…

(Tosin itse olin tuolloin 5-vuotias ja autuaan tietämätön The Breedersistä, Kim Gordonista tai MTV:stä, enkä saanut muistoja kyseisestä kanavasta myöhemminkään. Olen katsonut musiikkitelevisiota vain muutaman kerran elämässäni ja joka kerta olen altistunut joko räppivideolle, jossa kurvikas nainen ravistaa g-stringeillä verhoiltua pyllyään tai tosi-tv-ohjelmalle, jossa joku idiootin näköinen lippispää kiinnittää baarikaappia autonsa takapenkille.)

Kaikki oli rennompaa 1990-luvulla! The Breedersin horjuva läpilyönti ei kuitenkaan jatkunut kauaa, sillä Kelley Dealin heroiininkäyttö kasvoi pian ylitsepääsemättömäksi ongelmaksi. Vuosi Last Splashin julkaisun jälkeen Kelley pidätettiin hallussapidosta ja lähetettiin läheisten painostamana vieroitukseen.

The Breedersillä on edelleen maine lähinnä Pixiesin helposti lähestyttävänä sivuprojektina, jonka huumemieltymyksistä jaksetaan alituisesti muistuttaa. Kim Deal huomauttikin Guardianille 2000-luvun alussa, että jos huumeita ei olisi ollut, bändiä olisi todennäköisesti kiusattu ikuisuuksiin kysymyksillä siitä, että ”miltä tuntuu olla nainen indierock-maailmassa”.

Toinen kliseinen ikuisuuskysymys on: kumpi on siistimpi Kim indierock-maailmassa, Kim Deal vai Kim Gordon?

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

BONUS!

Ehkä inhottavin mainostoimiston approksimaatio koskaan…

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!