2000-luvun kotimaiset pophelmet

#59 Sydän, sydän – Kukko (2006)

(Säv. ja san. Sydän, Sydän)

Sydän, sydän ja ärsyttävyyden rajoilla kikkaileva Tuomas Skopa (oikealla). (Kuva: Tomi Palsa)

Kukko ohjaa Tuomas Skopan kotiin.

”Pyyhin kaiken pois; kumitin sen vahingossa
Seuraan kukkoani; ainakin se tietää minne mennä
En voinut vastustaa sen kiusausta
Laske katsettasi, jotakin jäi vähän liikaa

Seuraan vain, kukkoa kotosalle
Seuraan vain juttuja
Kaipailen, kukkoa kotosalle
Kaipaan ja kaipaan ja kaipaan jotain”

Kun lähdin parisen vuotta sitten joksikin aikaa, maailmalle sain ystäviltä matkaan levyn, johon jokainen oli valinnut jonkun minulle ja maailmalle sopivan biisin. Yksi biiseistä oli Sydän, Sydämen Kukko, mitä luukutin korvanapeissa pitkin Manhattanin katuja. Kukosta tuli symboli minulle ja reissulleni, kappale joka kuvasti samaan aikaan sekä maailman kutsun kuulemista että kaipuuta tuttuun ja turvalliseen. Kun reissun loppupäässä odotin kolmisen päivää Heathrow’n lentokentällä pääsyä jollekin lennolle lumikaaoksen keskellä, ajattelin että pääsen kotiin kunhan seuraan vain kukkoa kotosalle.

Mistä Kukko todella kertoo – en todellakaan tiedä. Mutta jos jokseenkin pelottavasta maatilan nokkaeläimestä saan aikaa biisin, joka saa kuulijan korvanapeissa toisella puolella palloa täysin uuden merkityksen, on kyseessä oltava yksi 2010-luvun kotimainen merkkiteos.

Sydän, sydän yhdisti kanalinnun ja kaljan. (Kuva: Tomi Palsa)

Sydän, sydämen toinen pitkäsoitto Au vuodelta 2006 pitää sisällään 15 kappaletta, joista kymmenen on nimetty eläinlajien mukaan. Yksi ei-eläinbiisi on nimeltään Viha ei kuihdu koskaan, toinen puolestaan Hirviö. Logiikkaa ja johdonmukaisuutta siis juuri Sydän, Sydämen tyyliin.

Mukavan vinosti räminän ja rauhan välimaastossa sinkoilevalla levyllä Kukko edustaa sisimmässään albumin herkkispuolta. Vaikka kyseessä onkin varsin reipastahtinen ja iskevä ralli, sanoitusten puolesta Tuomas Skopalla on selkeästi sydän syrjällään kukkoa kohti. Olkoon se kukko sitten metafora kadotetulle rakkaudella tai rehellinen oluenjano, kukkoa nyt kuunnellaan.

”Eksyn helposti; koetan etsiä paikkaa
Seuraan kukkoani; pitkälle ei päästä
Ei, en voinut vastustaa sen ohjausta
Voi kun soittaisit; itse en uskalla koskaan”

Napakan pituisen biisin sopivan hämmentävät sanoitukset yhdistettynä räiskyvään kitarariffiin ja Skopan ärsyttävyyden rajoilla kikkailevaan, mutta ei sitä ylittävään, ääneen tekevät Kukosta yksinkertaisen tyylikkään progepop-biisin. Ja mahdollisesti ainoan koskaan sävelletyn kappaleen, joka voisi samanaikaisesti kertoa sekä kanalinnusta että kaljasta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Sydän, sydän esittää Kukon Tampereen Telakalla 20.1.2012. Kappaletta edeltää jännittävä ihmiskoe, kun yleisöstä valikoitunut avustajajoukkio tekee viisarikäännöksen livenä. Videon on kuvannut Tomi Palsa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

SAMAAN AIKAAN MAAILMALLA

31. toukokuuta 2006 − Äänekosken käräjäoikeus tuomitsi Konginkankaan bussiturmassa toisena osapuolena olleen rekan kuljettajan kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen 24 kuolemantuottamuksesta, kolmesta vammantuottamuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sekä hänen työnantajansa Transpointin 10 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta.