2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#59 John Grant – Queen of Denmark (2010)

Kuvateksti.

John Grant, soft rockia ja sylkisuihkuja.

Haista sinä, riitaisissa tunnelmissa elämästä kadonnut lyhyt- tai pitkäaikainen säätö, ex-tyttö- tai -poikaystävä, entinen avo- tai aviopuoliso, mahdollisimman pitkä juuri se. Kaikella rakkaudella. Terveisin John Grant, kolme sointua sekä kertosäe, jota on vaikea tulkita ilman suusta raivokkaana lentävää sylkisuihkua.

”Why don’t you take it out on somebody else?
Why don’t you bore the shit out of somebody else?
Why don’t you tell somebody else that they’re selfish?
A weeping coward, a pathetic fraud”

Indierockbändi The Czarsia 1990- ja 2000-luvuilla johtanut John Grant käynnisti soolouransa vakuuttavasti. Queen of Denmark on täynnä herkkiä piano- ja kosketinvetoisia lauluja, jotka ovat melodioiltaan ja sanoituksiltaan samaan aikaan surumielisiä, ironisia mutta kuitenkin optimistisia.

Grant sai albumille taustalleen isot voimat. Suuressa nosteessa ollut Midlake soitti levyllä, ja muutama bändin jäsenistä jakoi laulajan kanssa tuotantovastuun. Osapuolten välinen liitto oli kuin sadusta – Grantin pehmeä ja vaikuttava baritoni toimii Midlaken 1970-lukulaisen amerikkalaisen soft rock -soundin päällä täydellisesti.

Queen of Denmarkin kahdentoista kappaleen joukkoon mahtuu lauluja muun muassa unelmien kuolemisesta, Sigourney Weaverin tuntemuksista hänen tappaessaan avaruusolioita sekä Grantin omasta elämästä nuorena homoseksuaalina uskonnollisessa kasvuympäristössä.

Draaman kaaren komea huipennus on kuitenkin levyn päättävä nimibiisi. John Grant soittaa flyygelillä läpi koko kappaleen kolmea perussointua, kertosäkeen iskuihin tulee mukaan Midlake väkivaltaisesti murisevine särökitaroineen ja laulaja kyselee, että miksei se entinen kumppani voisi suunnata syytöksiään toiseen suuntaan ja tylsistyttää jotain toista tyyppiä kuoliaaksi.

Queen of Denmark – sekä levy että kappale – huipentuu viimeisiin säkeisiinsä.

Hyvä lyhyt- tai pitkäaikainen säätö, ex-tyttö- tai -poikaystävä, avo- tai aviopuoliso. Tunnelmat ovat vereslihaiset, jopa katkerat, mutta siitä huolimatta: onnea matkaan.

”So Jesus hasn’t come in here to pick you up
You’ll still be sitting here ten years from now
You’re just a sucker but we’ll see who gets the last laugh
Who knows, maybe you’ll be the next queen of Denmark”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
John Grant – Queen of Denmark

Bonus!

John Grantilta äänestettiin myös kappaleita Where Dreams Go to Die ja You Don’t Have To (Pretend to Care).