Top 100 mahlanjuoksuttajat – 2000-luvun nerot

#59 Gustaf Ejstes

Gustav Ejstes saa hippitutkan kuin hippitutkan ulisemaan.

Gustav Ejstes on ollut erilainen nuori. Kun muut ruotsalaiset parikymppiset toivottivat 2000-luvun tervetulleeksi kiiltävän urbaanin kaipauksen tahdissa, Ejstes verhoutui värikkääseen verkaan ja loi pellavakuontalonsa alla musiikillisia synonyymejä menneille vuosikymmenille.

Vuosituhannen vaihteessa mies hahmotteli vanhoja ruotsalaisia folk- ja progemestareita kumartaneesta Dungenin debyyttialbumista parikin versiota. Niihin pohjautunut, kesäruohon tuoksulla sykähdyttänyt Stadsvandringar, esitteli yhtyeen suuremmalle yleisölle vuonna 2002.

Hieman myöhemmin räjähti. Ta det lungt (2004) imaisi aurinkoista edeltäjäänsä ärhäkämmin ja sähköisemmin Ejstesin ajattomaan ja rajattomaan maailmaan. Kaikessa epäkaupallisuudessaan albumi löi läpi niin Ruotsissa kuin kansainvälisestikin ja huomautti Dungenin olevan kaikessa retrohenkisyydessäänkin edelläkävijä.

Tämän jälkeen tahti on vain kiihtynyt. Dungenin viimeisimmät albumit ovat pursunneet kauniita aistiharhoja, raivoisaa bändisoittoa ja improvisionnin tielle katoavia kappalerakenteita. Äänikuorrutuksen pinnalla Ejstesin honottava ja soinniton laulu on ollut kiehtova inhimillinen elementti. Se on muistuttanut, että hurjimmankin soittoinfernon taustalta löytyy sydämellään kirjoittava, löytämiinsä ääniin vilpittömästi rakastunut lauluntekijä.

Lienee yhdentekevää, onko Ejstes Dungenin tyrannimainen yksinvaltias vai lämmin ja ystävällinen suunnannäyttäjä. Hänen musiikkinsa kielii omapäisestä näkemyksestä, johon liittyy maanläheinen ja helposti lähestyttävä ote. Yhtyeensä hän inspiroi toistuvasti hurjaan vauhtiin, ohjaten ja seuraten.

Dungenin ainutlaatuinen ja lämmin sointi on vakiintunut myös osaksi Anna Järvisen soololevyjä, joilla yhtye on noussut vähintään Järvisen itsensä veroiseksi elementiksi.

Tätä orgaanisempaa ja upottavampaa musiikkia ei ole Ruotsissa tehty muutamaan vuosikymmeneen, ehkä ei koskaan. Äänen värejä etsiessään Ejstes on luonut kokonaan oman 1960-lukunsa. Komea teko mieheltä, joka on syntynyt vuonna 1979.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Dungen: Panda.