2000-luvun kotimaiset pophelmet

#58 Von Hertzen Brothers – Kiss a Wish (2006)

(Säv. Kie ja Mikko Von Hertzen Brothers, san. Mikko von Hertzen)

Von Hertzenin veljekset näyttävät maailmansyleilemisen mallia. (Kuva: Tomi Palsa)

Kiss a Wish on Von Hertzen Brothersin uran alkutaipaleen kultakimpale. Se tarjoaa yhdeksän ja puolen minuutin verran nostattavaa maailmojen syleilyä.

”Yet another grin, a secret, a weakness
A kiss, a wish, a smile, which so kindles
A cry, a dive, an another approach and
a kiss, a wish, a smile and that’s it”

Von Hertzen Brothers ei ollut vielä kakkoslevynsä Approachin (2006) aikaan alkuunkaan yhtä iso nimi kuin nykyään. Mutta tietysti kriitikot olivat sen jo ehtineet löytää – ja miltei hehkuttaa puhki. Approach nappasi viiden tähden arvioita suurin piirtein joka toisesta lehdestä, taitavan veljestrion progeneroutta jaksettiin ylistää loputtoman tuntuisesti.

”Suomalaisen rockin santalaatikko ei ole oikea vertailukehikko tälle värikylläiselle mysteerimatkalle, vaan veljesten pelotonta vyörytystä kannattaa kuunnella kaiken maailman psykedeelisesti värittynyttä rockia vasten”, intoili Soundin Pekka Laine täysien pisteiden levyarviossaan.

Arviot täyttyivät vertauksista niin Pink Floydiin, Led Zeppeliniin kuin varsin ymmärrettävistä Kingston Walliin. Kaikki hehkutus aiheutti itsessäni jonkinlaisen vastareaktion. Mielessäni kuvittelin yhtyeen musiikin olevan vain taitavasti tehtyä, mutta lopulta melko tympeää kriitikkoprogea, jolle ei levyhyllyssäni olisi sijaa. Kaikki muuttui, kun kuulin sattumalta albumin ehkä uljaimman kappaleen Kiss a Wishin.

Kappaleessa Mikko von Hertzenin sisäiset pohdiskelut kohtaavat musiikillisen kunnianhimon. Oikeastaan biisi ehtii jo sanomaan sanottavansa klassisessa popmitassa eli kahden ja puolen minuutin paikkeilla, mutta veljekset luovat biisille lisäarvoa vielä seitsemän kiintoisan minuutin verran.

On mahtavan uskaliasta, että usean minuutin progeilujakso alkaa Sonny Heinilän soittamalla Ney-huilusoololla. Se on riskinotto, joka kannattaa. Myös Kie von Hertzenin kitarasoolon käynnistyessä iskee positiivisen hämmästynyt monttu auki -tunnelma: onpa massiivista!

Tomi Nordlund aistii VHB:n soitossa Monttu auki -tunnelmaa. (Kuva: Tomi Palsa)

Eeppistä progeilua ja haikeita popmelodioita hienosti yhdistelevä kappale huipentuu euforisen nostattavaan kertosäkeeseensä. Lopussa Kiss a Wish kohoaa taivaisiin juuri niin kuin Mikko, Kie ja Jonne von Hertzen varmasti halusivatkin.

2000-luvun suomalaista progerockia ei voi edes yrittää käsitteellistää tai puida ilman tätä veljeskolmikkoa. Kiss a Wish on yhtyeen uran alkupään kiistaton helmi.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Kappaleen sinkku- ja videoeditissä on napsaistu mitasta puolet pois, mikä ei todellakaan tee teokselle oikeutta. Livenä bändi toki vetää kappaleensa täysimittaisena. Tässä näyte bändin viimesyksyiseltä Prahan-keikalta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

SAMAAN AIKAAN MAAILMALLA

22. toukokuuta 2006 – USAn ilmavoimien isku kylään Etelä-Afganistanissa tappoi 80 ’epäiltyä kapinallista’.[18] Tarkkailijoiden mukaan iskussa kuoli myös yli 30 siviiliä, neljä Afganistanin sotilasta ja poliisimies.[19]