2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#57 Johnny Cash – Hurt (2002)

Kuvateksti.

Johnny Cash lupaa kipua, sinullekin.

Kuolemansairas 70-vuotias kertoi synkisteleville nuorille, mitä kipu todella on.

”I hurt myself today
To see if I still feel
I focus on the pain
The only thing that’s real”

Ajattele ihmistä, joka on enää varjo entisestään. Voimat ovat menneet, ehkä muistikin. Läheiset ovat kuolleet tai heitä näkee vain harvoin. Ulkoilemaan pääsee, jos siitä on maksaa hoitajalle. Muuten saa lojua sisällä.

Tällaisia ihmisiä on maailmassa paljon, eikä heidän joukkonsa pienene. Lääketieteen voittokulku on pidentänyt elinaikoja kaikkialla maailmassa, mutta sen myötä heikkokuntoisista vanhuksista on tullut maailman nopeimmin kasvava ihmisryhmä. Yhä useampi joutuu tilanteeseen, jossa voi täyttää elämän teknisen määritelmän, mutta on samalla menettänyt kaiken muun.

Paitsi kivun. Siitä ei usein ole pulaa.

Johnny Cashin (1932–2003) tilanne ei ollut ihan pahimmasta päästä. Vuonna 2002 hän oli toki heikko ja kuolemansairas, mutta edelleen työkykyinen.

Silti hänen tulkintansa Nine Inch Nailsin Hurtista maalaa uskomattoman rehellisen kuvan vanhuuden ja sairauden lohduttomuudesta. Cashin toteavasta tulkinnasta puuttuu se uho, joka saa Trent Reznorin tulkinnan kuulostamaan kiukuttelevalta teiniltä – vanha mestari yksinkertaisesti kertoo, miltä tuntuu olla vanha ja sairas. Reznorin laulamana uhkaukselta kuulostava ”I will make you hurt”, on Cashin lausumana vain muistutus siitä kivusta, joka tulee vielä odottamaan montaa nuorempaakin.

Populaarimusiikin historiassa puhutaan aina välillä kappaleiden omistamisesta, lopullisesta tulkinnasta, joka siirtää kappaleen tekijältään uudelle esittäjälleen. Näin Cash teki Hurtille. Tämän tunnusti myös Reznor, joka vertasi tapahtumaa tyttöystävän menetykseen: ”That song just isn’t mine anymore”.

En voisi olla enempää samaa mieltä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Johnny Cash – Hurt (ohj. Mark Romanek)

Bonus!

Johnny Cashilta ei äänestetty muita kappaleita, mutta Nine Inch Nailsilta kupongille ylsi The Hand That Feeds.