2000-luvun kotimaiset pophelmet

#56 TV-Resistori – Serkut rakastaa paremmin (2006)

(Säv. & san. Yrjö Saarinen)

Tv-resistori ja laulu rakastamisen vaikeudesta. (Kuva: Tomi Palsa)

Tv-resistori kannustaa heittäytymään suhteeseen, jota edes Sauli Niinistö ei enää voi estää.

”Toiset saa toisensa
ja yhdet on yksin vuosikausia
mut se johtuu siitä, et ne ei vielä tiedä, että
serkut rakastaa paremmin”

Oi serkut! Nuo sukulaisen ja kaverin kummalliset välimuodot, joiden kanssa telmittiin lapsuuden kulta-aikoina kesämökin rantavedessä estottomasti ilman rihman kiertämää aikuisten ottaessa ylivalottuneita kuvia filmikameroillaan. Alakoulussa käytiin kirjeenvaihtoa ja vannottiin valoja. Murrosiässä ei sitten voitukaan enää sietää toisten luonteita. Tavattiin vain rippijuhlissa ja todettiin, että suku on pahin. Kiivaitten vuosien jälkeen kutsuttiin serkut tyttö- ja poikaystävineen päivälliselle omaan kotiin silkasta velvollisuudentunnosta. Yllätyttiin illan mittaan. Huomattiin, että ollaan aikuisia, fantastisia ihmisiä, joiden välillä oli säilynyt jokin side, jota ei muissa kaverisuhteissa ollut. Ymmärrettiin sukulaisuuden voima.

Serkut rakastaa paremmin on turkulaisen Tv-Resistorin toisen, vuonna 2006 julkaistun, pitkäsoiton nimikkokappale. Se on bändin soittaman naivistisen popin kiteytynein yksilö: lapsellinen, leikkisä, mattapintainen ja plastinen.

”Toiset tuntee toisensa
kuin kaksoset ois tehneet lapsia”

A-osaa hallitsee kaksi syntetisaattoria ja iskevän yksinkertainen rumpukomppi. Yrjö Saarinen laulaa säkeistöä omaleimaisella tyylillään. Hän poplässyttää: ääni on pehmeä ja epävireisen lallatteleva. Päivi Kankaron terävämpi ja kovempi laulu kantaa kappaleen pulppuilevaan kertosäkeistöön, joka on lähin suomalainen vastine Ariel Pink’s Haunted Graffitin nerokkuudelle. Siinä kuuluvat lounais-rannikon makuuhuoneiden karut äänitysolot, uusien laptop-musiikkiohjelmien tutkimisen riemu ja ennen kaikkea rikas, lämmin ja lapsenomaisen iloinen suhtautuminen elämään.

Yrjö Saarinen ja Päivi Kankaro ovat Tv-Resistorin ihmisäänet. (Kuva: Tomi Palsa)

Serkut rakastaa paremmin on laulu rakastamisesta ja rakastamisen vaikeudesta. On pariskuntia, jotka tuntevat toisensa niin kuin olisivat olleet yhdessä lapsesta saakka. Ihmisiä, jotka löytävät toisistaan itsensä toisen puoliskon. Niitä, joille eittämätön keskinäinen kemia on selvää jo ensikohtaamisen hetkellä.

Sitten on yksinäisiä. Lukemattomia sellaisia. Heitä, joiden vuoksi asuntokantaa on muutettava jatkuvasti yksiökeskeisemmäksi. Heitä, joilla on kissa ja viherkasveja. Jotka etsivät muista ihmisistä sitä syvempää yhteyttä, joka näkyy selailtaessa perhealbumin kellastuneita lehtiä. Katseltaessa kuvia mökkirannasta, jossa ihmiset näyttävät yhdessä maailman luonnollisimmilta otuksilta. Heitä, jotka etsivät asuntolainojen, pariskuntailtojen ja yhtenäisten juoksuasujen kiillotettujen pintojen alaista yhteenkuuluvuutta.

Jos haluaa tulkita Tv-resistorin kappaletta kirjaimellisena ”mitä serkumpi, sitä herkumpi” -toteamuksena on syytä vielä lopuksi kiinnittää huomiota Suomen lainsäädäntöön. Finlex.fi-sivustolta löytyvän avioliittolain mukaisesti:

7 § (16.4.1987/411)

Kukaan ei saa mennä avioliittoon isänsä, äitinsä, näiden vanhempien tai muun suoraan takenevassa polvessa olevan sukulaisensa kanssa eikä lapsensa, lapsenlapsensa tai muun suoraan etenevässä polvessa olevan sukulaisensa kanssa.

Sisarukset ja puolisisarukset eivät saa mennä keskenään avioliittoon.

Tämän lisäksi:

9 § (16.4.1987/411)

Avioliittoon eivät saa mennä keskenään ne, joista toinen on toisen veljen tai sisaren jälkeläinen, ellei oikeusministeriö erityisistä syistä anna siihen lupaa.

Kuten huomaamme, serkkuavioliittoon ei enää tarvitse pyytää presidentin erillislupaa, kuten ennen vanhaan. Tv-Resistori sanoo: ”Antaa mennä vaan.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Tv-Resistori esitti kappaleen näillä näkymin viimeisellä keikallaan Tampereen Telakalla 15.10.2011.
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!