2000-luvun kotimaiset pophelmet

#55 Zen Café – Eipä tiennyt tyttö (2001)

Samuli Putro haluaa olla Antti Tuuri. (Kuva: Tomi Palsa)

”Katso tuonnepäin niin
näet aivan samanlaisen maiseman
kuin isäs näki kakskyt vuotta sitten tässä näin”

Kaikki rockyhtyeet haluavat olla The Beatles tai The Rolling Stones, mutta vain harvalla riittää mielikuvitus haaveilla olevansa Antti Tuuri. Pohjanmaan kronikoitsija oli kuitenkin Zen Cafén idoli yhtyeen neljännen albumin Helvetisti järkeä ja samalla koko uran parhaalla kappaleella.

Eipä tiennyt tyttö on kappale, jossa on tekstiä rap-kappaleen verran ja sisältöä monta kertaa enemmän. Takautumina kerrottu tarina on ytimeltään yksinkertainen: nimettömäksi jäävä tyttö muistelee kuinka kohtasi miehensä, omia häitään ja sitä kuinka kaikki on ikään kuin lipunut käsistä noiden tapahtumien jälkeen, joiden piti olla vain alkusoitto mutta jotka jälkikäteen tarkasteltuna olivatkin koko sinfonia.

Eipä tiennyt tyttö julkaistiin Zen Cafén neljännellä albumilla Helvetisti järkeä. (Kuva: Tomi Palsa)

Pohjimmiltaan Eipä tiennyt tyttö on tarina maalaismaisemaan sijoitetusta elämänpettymyksestä, mutta nopea tempo ja ennen kaikkea Samuli Putron vimmainen tulkinta pelastavat biisin itsesäälin suon partaalta. On kuin Putro olisi raivoissaan siitä, että elämä niin usein menee juuri näin; ettei tässä ainoassa meille suodussa elämässä ole muuta sisältöä tai viestiä kuin:

”Nyt jos kestät tämän vuoden
niin on seuraava
jos kestät sen
niin kestät sitten varmaan vielä yhden”

Näin vuosikymmentä myöhemmin Eipä tiennyt tyttö näyttäytyy meille ei enempänä tai vähempänä kuin vanhan koulukunnan viimeisenä suomirockin klassikkona. Se on kappale, joka kieltäytyy tyhjentymästä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!