2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#55 Arctic Monkeys – When the Sun Goes Down (2006)

Kuvateksti.

Arctic Monkeys, ajalta ennen Facebookia.

Katuhuoran ja parittajan riippuvuussuhde ei ole ehkä kaunista katseltavaa, mutta Arctic Monkeys puki sen siitä huolimatta listaykkösen vaatteisiin.

”They say it changes when the sun goes down
around here”

”Are you guys on MySpace”, kysyy Joe Lo Truglion esittämä epätasapainoisen oloinen heppu Jonah Hillin ja Michael Ceran näyttelemiltä Sethiltä ja Evanilta vuoden 2007 elokuvassa Superbad. Hillin ilme on paljon puhuva. Kuka helvetti oli vuonna 2007 enää MySpacessa?

Toista se oli vain pari vuotta aikaisemmin, kun suurelle yleisölle tuntematon, vuonna 2002 perustettu brittiyhtye Arctic Monkeys saavutti laajaa huomiota pitkälti juuri netin ja fanien luomien MySpace-profiilien avulla. Sana vielä kiinnittämättömän sheffieldiläisyhtyeen keikoista ja demoista levisi tehokkaasti ajan viileimmän verkkoyhteisöpalvelun kautta. Vuonna 2005 yhtye solmikin levytyssopimuksen Domino Recordsin kanssa.

Yhtye osui oikeaan saumaan, sillä se oli sopivan mielenkiintoinen yhdistelmä 2000-luvun post-punk -lämmittelyä, The Kinksiä, The Jamia, modia ja katukundia. Kaduille vei myös yhtyeen debyyttialbumin kakkossingle When the Sun Goes Down, jolla vokalisti Alex Turner kuvailee ympärillään näkemäänsä rumuutta: kaupungin kadut muuttuvat illan pimetessä betoniviidakoksi, jossa vahvat käyttävät heikompiaan hyväksi. Eikä katuhuoran ja parittajan riippuvuussuhde ole kaunista katseltavaa.

When the Sun Goes Down jatkoi Arctic Monkeysin nousukiitoa. Se oli single, joka toi lisää sävyjä debyyttialbumilta lohkaistun ykkössinglen I Bet You Look Good on the Dancefloorin esittelemään rymistelyyn. Se ylsi edeltäjänsä tavoin Iso-Britannian singlelistan ykköseksi ja oli omiaan siivittämään debyyttialbumin hurjiin myyntilukuihin: Whatever People Say I Am, That’s What I’m Notista tuli kaikkien aikojen nopeimmin myynyt debyyttialbumi Iso-Britanniassa. Albumi toi yhtyeelle myös Mercury Prizen.

Joskus siis rumatkin kappaleet saadaan puetuksi listaykkösen vaatteisiin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Arctic Monkeys – When the Sun Goes Down (ohj. Paul Fraser)

Bonus!

Arctic Monkeysilta äänestettiin myös kappaletta I Bet You Look Good on the Dancefloor.