2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#54 Modest Mouse – Float On (2004)

Kuvateksti.

Isaac Brock (edessä) lupaa hyviä uutisia.

Hei me kellutaan.

”Sometimes life’s okay”

Peruutat poliisiautoon.

Sanot liian paljon ja liian ilkeästi.

Sinulta huijataan rahat.

Saat potkut.

Mutta ei se mitään, sillä sellaista elämä välillä on. Hyvät uutiset saapuvat kyllä.

Näin väittää Isaac Brock, Modest Mousen laulaja-kitaristi yhtyeen Float On -hitillä. Sanoma on bändille epäilyttävän positiivinen ja saa siksi pohtimaan, nauretaanko kappaleen välityksellä suu auki kaikille ”tsemppiä hei, elämä järjestyy, everybody hurts, hold on” -itsemurhanestokappaleille.

Onhan Float On ilmestynyt synkkäsävyisellä Good News for People Who Love Bad News -albumilla, jonka Satin in a Coffin -kappaleessa Brock tiedustelee hyvinkin inhottavan kuuloisena: ”Are you dead or are you sleeping? God, I sure hope you are dead.”

Toisaalta Modest Mousen ominainen synkeys on voinut johtaa siihen, että Brock on itsekin tarvinnut pienen kaarnalastun, jonka päälle nousta kellumaan. Float On ei ole sielunhoidollinen vässykkävärssy vaan tarttuva popkappale, jonka päättäväinen ”alright, we’ll all float on, okay” -kertosäehokema on niin määrätietoinen ja kiivas, että se aiheuttaa ennemmin selviytymisenhalua kuin itkua. Se on ainoa aidolta tuntuva selviytymiskeino Modest Mousen kaltaiselle yhtyeelle.

Eikä ole oikeastaan väliä, onko kappaleen motiivi pilkkaava vai ei. Float On on yksinkertaisesti loistava kappale, jota voi kuunnella uudestaan ja uudestaan jo ihan vain sen koukuttavan voiman takia. Lisäksi se saa odottamatonta syvyyttä, kun siihen punoutuu nerokkaasti sitä edeltävä The World at Large -kappale:

”We’ll float on, maybe would you understand?” Brock kysyy ja myöhemmin jatkaa:

”Walk a little farther to another plan
you said that you did, but you didn’t understand”

Good News -albumin takakannessa on kuva kuumailmapallosta, jonka matkustajakorin tilalla roikkuu ankkuri. Se on aluksi älyttömältä tuntuva yhdistelmä: toinen voima vetää ylös, toinen alas. Jäljelle jää tulokseton tila, ristiriita. Kun asiaa miettii tarkemmin, voi kuvan nähdä toisessakin valossa: siihen piirtyy tasapaino ja rauhoittava keskitila.

Ankkuri-ilmapallo on tatuoitu Isaac Brockin, basisti Eric Judyn sekä allekirjoittaneen käsivarteen. Koska hei, mikäs sen inhimillisempi sanoma kuin että tsemppiä kaikille, kyllä me tässä kivasti kellutaan? Ottakoon ironiana ken kykenee.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Modest Mouse – Float On (ohj. Christopher Mills)

Bonus!

Modest Mouselta äänestettiin myös kappaletta Dashboard.