2000-luvun kotimaiset pophelmet

#51 Ceebrolistics – Hyviä juttuja (2000)

(san. J. Hyttinen, R. Kinnunen, M. Pentikäinen)

Ceebrolistics, kun Hyvistä jutuista oli jo aikaa.

Yksi kotimaisen rapin arvostetuimmista klassikoista on myös puistofilosofoinnin malliesimerkki.

”Täydellistä päivää eletään
ei murheita kenelläkään
katuja rennosti edetään
Kun täydellistä päivää eletään
iltamyöhään hyviä juttuja tehdään”

Kun suomenkielinen rap iski vuosituhannen vaihteen kieppeillä marginaalista valtavirtaan, tuntuivat musiikkibisneksen portinvartijat menevän hetkeksi sekaisin huupertaessaan jos jonkinlaisten riimittelijöiden perässä. Osa tuolloin läpi lyöneistä artisteista jatkaa uraansa edelleen levyttäen tasaisesti samalla konseptilla, osalle nuo vuosikymmenentakaiset työt ovat jääneet projekteiksi muiden joukossa.

1990-luvun puolivälissä perustettu Ceebrolistics oli eräs suurten levy-yhtiöiden huomion kiinnittäneistä kokoonpanoista, jonka saavutti varmasti osan nykypäiviin asti hehkuneesta loistostaan juuri tietyn hetkellisyytensä ansiosta. Omalla tavallaan EMI tekikin tietämättään tietynlaisen kulttuuriteon kiinnittäessään RoopeK:n, Pijallin ja Matti P:n muodostaman kolmikon, sillä Ceebrojen singlenä julkaistu Hyviä juttuja venytti hetkessä käsityksiä suomenkielisestä hiphopista.

Verrattuna useimpiin muihin aikalaiskokoonpanojen tekemiin kappaleisiin Hyviä juttuja välittyi hieman outona ja ehkä taiteellisesti kunnianhimoisempana, mitä se ikinä tarkoittaakaan. Kuitenkin kappaleen vaikeastilähestyttävyys on ennen kaikkea kekseliään biitin ja omintakeisen flown ansiota. Sisällöltään Hyviä juttuja on kesälle ja ilonpidolle osoitettu kappale, siinä missä monet muut herutusviisut.

Puistofilosofoinnilla käyvä Hyviä juttuja on kuin Pussikaljaromaanin keppanahuurusta siivottu kuuma ja hikinen päivä, jossa elämä kaupungissa on yhtä seikkailua ja sattumien summaa. Epämääräiset ja laiskasti lipuvat räpit uivat utuisen biitin yllä kuin auringonpaahtamat ajatukset täynnä puolihuolimattomia havaintoja elämästä ja ennen kaikkea nykyhetkestä. Hetkellisyyden tuntu onkin vahva niin kappaleessa kuin Ceebrojen omalla uralla. Hyviä juttuja jäi niukasti levyttäneen kokoonpanon selkeimmäksi testamentiksi kotimaiselle hip hopille.

Lopun Muumi-sample Elina Salon satumaisella äänellä asettaa kappaleen omaan fantasiaa hehkuvaan viitekehykseensä. Hyviä juttuja on täydellinen biisi, jota muistellaan vielä vuosikymmenten jälkeen, aivan kuin sitä täydellistä kesäpäivää.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

SAMAAN AIKAAN MAAILMALLA

1. maaliskuuta 2000 – Hans Blix astui UNMOVIC-asetarkastajien johtoon.