Popklassikot 1985

#5 The Waterboys – The Whole of the Moon

Suurta, suurempaa, vaatii Mike Scott!

This Is the Sea, totesi The Waterboys vuonna 1985 ilmestyneellä kolmannella albumillaan – ja merellisen valtavaa sen musiikki tuolloin olikin.

Tuon levyn ja koko The Waterboysin tuotannon avainkappale The Whole of the Moon on luovuuden ja sen äärettömien ilmenemismuotojen ylistys. Se on laulu edelläkävijöistä ja innoittajista, ihmisistä, joiden ylitsevuotava mielikuvitus, rohkeus ja lahjakkuus saavat ihon kihelmöimään sekä taputtamaan käsiä yhteen onnesta typertyneenä samalla, kun kyyneleet harhailevat poskille. Se kutsuu luokseen hyvää ja kaunista ja laittaa ne kiertoon.

”I pictured a rainbow
You held it in your hands
I had flashes
But you saw the plan
I wandered out in the world for years
You just stayed in your room
I saw the crescent
You saw the whole of the moon”

Kyynikolle kappale aiheuttaa suunnattomasti pään- ja sydämenvaivaa. Fantasia, maaginen realismi ja panteistinen maailmankuva sinällään olisivat olalla kohautettavissa, mutta kun ne yhdistyvät pakanalliselta gospelilta kuulostavaan musiikkiin, joka on kerrostamalla rakennettu yksinkertaisista ja näennäisen sattumanvaraisesti asetelluista elementeistä, muuttuu liikuttumisen vaara sietämättömän suureksi.

This Is the Sean aikaisen The Waterboysin kappaleiden perusta oli yhtyeen ainoan pysyvän jäsenen lauluntekijä Mike Scottin mukaan jäljitettävissä kolmeen eri lähteeseen. Scott pyrki yhdistämään The Velvet Undergroundin intensiteetin ja Van Morrisonin kevyesti jousitetun Astral Weeks -levyn tunnelman avantgarde-säveltäjä Steve Reichilta omaksumaansa uudenlaiseen musiikilliseen kieleen.

Reichin vaikutus näkyy selkeimmin The Whole of the Moonin kertautuvassa rakenteessa. Kappaleessa on yksi ainoa osa, jonka pohjan muodostaa koko sen keston ajan muutamaa sointua toistava staattinen pianokuvio sekä kurinalainen rumpukomppi.

Tuon pohjan päällä tapahtuu sitten monenlaista liikehdintää.

Minneapolisin pienen suuren miehen Princen tuotantoa muistuttavat riemukkaasti ryöpsähtelevät syntetisaattorimatot, vuoropuhelevat trumpetit, sekä kontekstistaan voimansa saavat satunnaiset melodiset teemat luovat musiikillisen maiseman, jonka äärellä Mike Scottkin häkeltyy:

“Unicorns and cannonballs, palaces and piers
Trumpets, towers and tenements
Wide oceans full of tears
Flags, rags, ferryboats, scimitars and scarves
Every precious dream and vision underneath the stars”

The Whole of the Moonin tekstin suurin yksittäinen innoittaja on amerikkalainen kirjailija ja journalisti Mark Helprin. Scott on kertonut lukeneensa Helprinin romaanin Talvinen tarina (Winter’s Tale, 1983) juuri ennen This Is the Sean nauhoituksia ja onkin vakuuttunut, että ilman Helprinin vaikutusta The Whole of the Moon olisi jäänyt kokonaan kirjoittamatta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!