Popklassikot 1986

#5 The Crowded House – Don’t Dream It’s Over

Vielä noustaan, Neil Finn (vas.) lupaa.

Jos joskus päätyisin tiskijukaksi vaalivalvojaisiin, ottaisin levylaukkuuni The Crowded Housen läpimurtohitin. Ihan vain varmuuden vuoksi.

Don’t Dream It’s Over on kaikkien aikojen kauneimpia kappaleita tappiosta. Neil Finn kuvaa tunnelmia hetkellä, jolloin on tullut turpiin ja kunnolla. Melankoliaa huokuvan musiikin kannattelema teksti kertoo pään pitämisestä pystyssä, vaikka auto joutuisikin hinattavaksi ja lehdessä olisi vain huonoja uutisia.

“There’s a battle ahead, many battles are lost
But you’ll never see the end of the road
While you’re traveling with me”

Tyylipuhtaan popkappaleen tavoin Don’t Dream It’s Overin sanoma tiivistyy kertosäkeessä, joka toimii myös henkisenä pilkutusharjoituksena. Aivan kuten kuuluisassa anekdootissa tsaarilta armoa anoneesta vangista – pitikö sähke lukea muodossa ”Armoa ei, Siperiaan” vai ”Armoa, ei Siperiaan”? – myös Neil Finn tarjoaa kappaleen otsakkeelle kaksi tulkintaa.

Vasta koko kertosäkeen kuuntelemalla voi vakuuttua, että oikea tulkinta ei ole masentunut ”don’t dream, it’s over” vaan tappion hetkelläkin toiveikas ”don’t dream it’s over”.

“Hey now, hey now, don’t dream it’s over
Hey now, hey now, when the world comes in
They come, they come to build a wall between us
We know they won’t win”

Tappiosta nousemisen teema ei toki ole ainutlaatuinen. Urheilulauluista Don’t Dream It’s Overin erottaa kuitenkin eräänlainen aikuisuus: Neil Finn ei uhoa vaan rauhoittaa. Siksi kappaleessa on voimaa, joka kestää.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!