2000-luvun kotimaiset pophelmet

#5 The Crash – Lauren Caught My Eye (2001)

I was young and needed the money. (Kuva: Tomi Palsa)

The Crashin Lauren Caught My Eye on tavua vaille haiku. Sen säkeistöjen tavut noudattavat 5-6-5 -kuviota perinteisen 5-7-5 tai 6-7-5 sijaan, mutta ilmaisun ekonomiassa Brunilan teos toimii lähes samalla tasolla. Se vangitsee äärimmäisessä yksinkertaisuudessaan pienen, mutta rikkaan ihmiselämän hetken.

Seattlelainen The Stranger -ilmaisjakelulehti julkaisi 1990-luvun alussa (ehkä vieläkin?) I Saw U -nimistä palstaa. Ideana oli, että jos näit tai tapasit ohimennen jonkun, joka jäi pörräämään piposi sisällä jollain tavalla, pystyit nimettömänä laitattamaan palstalle tapauksen speksit. Tässä lyhyt dokumenttielokuva aiheesta.

Teemu Brunila ja Samuli Haataja. (Kuva: Tomi Palsa)

Lauren Caught My Eye on kuin I Saw U -ilmoitus laulun muodossa, mutta ajat ovat kymmenessä vuodessa muuttuneet. Kappale on osoitettu ihmiselle, jonka on nähnyt vain kuvaruudun välityksellä. Tai oikeastaan se ei edes elättele toivoa, että Lauren koskaan sitä kuulisi. Se kertoo hänestä meille muille. Lauren Caught My Eye on pophaiku digitaaliselle kuvalle ja illusoriselle, saavuttamattomalle rakkaudelle.

Itse rakastuin biisiin heti ensi kuulemalta, viimeistään siinä vaiheessa kun kitara-armeija alkaa tiluttaa niin hellästi. Se on pieni, täydellinen helmi ja The Crashin tuotannossa täysin omalla tasollaan. Jos Brunila saa orastavalla kansainvälisellä urallaan tämän kappaleen (tai Ihmisten edessä) tasoisen täysosuman jonkun amerikkalaisen tai englantilaisen artistin levylle, that’s all she wrote.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

BONUS!

The Presidents of the United States of American I Saw U -aiheinen laulu kokonaisuudessaan.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
The Presidents of The United States of America – Stranger

SAMAAN AIKAAN MAAILMALLA

16. marraskuuta 2001 – Ensimmäinen Harry Potter -elokuva tuli ensi-iltaan tuottaen 975,8 miljoonaa dollaria, eniten vuoden 1997 elokuvan Titanic jälkeen.