Popklassikot 1981

#5 Soft Cell – Tainted Love

David Ball (vas.) ja Marc Almond.

Tainted Love muodostaa top-poplistoillamme poikkeuksen, sillä se ei ole esittävän yhtyeen omaa käsialaa. Northern soul -laulaja Gloria Jones oli levyttänyt verevän soul-version kappaleesta jo vuonna 1964.

Pieneksi taidebändiksi itsensä mieltäneen Soft Cellin käsittelyssä siitä tuli kuitenkin maailmanlaajuinen superduperhitti, joka rikkoi listaennätyksiä Yhdysvalloissa. Soft Cell ei koskaan onnistunut pakenemaan jättihittinsä suosiota, ja lopulta se näytteli osaa bändin ennenaikaisessa kuolemassa. Kuten laulaja Marc Almond on todennut, kappale oli duon jäsenille ”sekä lahja että kirous”.

Tainted Love oli niin iso kappale, että se edustaa monelle 1980-lukua korneimmillaan – sellaisessa pelottomien hiuspehkojen ja Rubikin kuutioiden täyttämässä muodossa, johon se on fetisoitu muun muassa Wedding Singerin kaltaisissa elokuvissa.

Marc Almondin sensibiliteetit olivat kuitenkin jotain aivan muuta kuin sellaisten vilpittömän totisesti mahtipontisten aktien, kuten Tears for Fears tai Simple Minds. Soft Cell osasi toki olla ajan tapojen mukaan mahtipontinen, mutta samalla yhtye oli aikalaisiaan huomattavasti ilkikurisempi. Esimerkiksi Tears for Fearsin olisi ollut vaikea kuvitella säveltävän ensilevylleen kappaletta nimeltä Sex Dwarf.

Suhteellisen suoraviivaisesta ja rapsakkarytmisestä soul-kappaleesta tuli Soft Cellin käsittelyssä burleskia popdraamaa: androgyynin camp-tirehtööri Almondin suusta sanoituksetkin kuulostavat paljon dekadentimmilta kuin ne tosiasiassa ovatkaan.

Almondin laulamana ”Touch me baby, tainted love” kuulostaa siltä, että kyseessä on jotain todella kiellettyä ja vaarallista – kuin homosuhde natsi-Saksassa.

Kertookin aika paljon Almondin voimakkaasta taiteilijapersoonasta, että hänen viehätyksensä elämän nurjaan puoleen – satunnaiseen seksiin, yksinäisyyteen, kuolemaan – paistaa näin vahvasti läpi aivan erilaisena syntyneestä kappaleesta.

http://www.youtube.com/watch?v=oEh5pWjcWCg

Bonus!

Gloria Jonesin vetävä alkuperäisversio.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!