Popklassikot 1984

#5 Prince – When Doves Cry

Prince osaa myös minimalismin.

Tekisi mieli sanoa, että pieni on kaunista.

Koska Minneapolisin pikkujättiläinen voisi kuitenkin tulkita tämän kettuiluksi, ilmaistaan asia toisella kliseellä.

Joskus vähemmän on enemmän. Kuten esimerkiksi When Doves Crylla, jonka täytyy olla kaikkien aikojen minimalistisimpia diskohittejä.

Kappaleella ei esiinny muita muusikoita kuin Prince itse. Hän soittaa kitaralla intron ja kaksi sooloa sekä koskettimilla riffinpätkiä.

Kappaleen tärkein instrumentti on kuitenkin sitä lähes yksin kuljettava Linn Lm-1 -rumpukone, jolle Prince ohjelmoi niin tymäkän rytmin, että harva kappaletta joranneista edes huomaa, ettei tanssiraidassa ole lainkaan bassoa.

Osa kappaleen kiehtovuudesta tulee sanoituksesta. Tekstin analyysi vanhemmilta opittujen virheiden toistamisessa parisuhteessa on Princen todennäköisesti hienoin hetki tekstittäjänä.

“How can you just leave me standing
Alone in the world that’s so cold
Maybe I’m just too demanding
Maybe I’m just like father too bold
Maybe you’re just like my mother
She’s never satisfied
Why do we scream at each other
This is what it sounds like
When doves cry”

Kuten moni mestariteos When Doves Cry syntyi oikeastaan vahingossa. Princen supertähtielokuva Purple Rain oli jo muuten valmis, mutta tarvitsi ohjaaja Albert Magnolin mukaan vielä yhden kappaleen kuvaamaan sankarin parisuhteen ongelmia. Seuraavana aamuna Prince sävelsi aiheesta kaksi kappaletta, joista When Doves Cry valittiin elokuvaan.

Tuloksena oli kesän 1984 suurin pophitti (jättäen Bruce Springsteenin Dancing in the Darkin Yhdysvaltain singlelistan kakkossijalle – asia, josta Pomo jaksoi valittaa vielä vuoden 1995 Greatest Hits -kokoelmansa kansiteksteissä) ja 1980-luvun kappaleita mittavien pollien top kympin vakiovieras.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Purple Rain -elokuvan materiaalia melko runsaasti hyödyntävän videon ohjasi purppuramaestro itse.

Toimitus huomauttaa, että Purppuramaestron matskuja vahditaan internetissä poikkeuksellisen tarkasti, joten voimme tällä hetkellä tarjota vain äänettömän version videosta.

Bonus!

When Doves Cryta on versioitu useaan otteeseen. Kiehtovaa voimaa on erityisesti Patti Smithin vuonna 2002 levyttämässä versiossa. Smith on kertonut lukeneensa kappaleen ennen muuta sodan vastaisena ja tulkinneensa itkevät kyyhkyt rauhanlinnuiksi.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!