Popklassikot 1990

#5 My Bloody Valentine – Soon

Bilinda Butcher ei näytä aivan vastaheränneeltä.

Tiedättehän, kuinka jotkut kappaleet kuulostavat siltä, että niiden on oltava albumin lopetusraitoja. Kappaleet, joita ilman kuuntelukokemus ja kokonaisuus ei ikinä päättyisi, vaan jäisi kellumaan riipivään vajavaisuuden limboon.

Siksi My Bloody Valentinen Soon on alkuperäissijainnissaan Glider-ep:n (1990) avaajana väärässä paikassa. Se kuuluu vain ja ainoastaan Lovelessin (1991) päätösraidaksi ja samalla eräänlaisiksi lopputeksteiksi koko shoegaze-aallolle.

Vaikka vielä Lovelessin jälkeen erinomaisia shoegaze-levyjä julkaisivat useat bändit Slowdivesta Medicineen ja Secret Shinesta Rideen, genren esteettinen evoluutio saavutti objektiivisesti katsottuna lakipisteensä Lovelessillä.

Kaikki tuon ajan kitarapopparit osasivat tuijottaa introvertisti kenkiään ja pedaalejaan, mutta ilman Kevin Shieldsiä shoegaze ei olisi ollut mitään. Shieldsiä eivät kiinnostaneet pedaalit. Hän vei kaiken pidemmälle ja pyrki minimoimaan efektien määrän. Kitaransoiton vallankumous syntyi heiluttamalla vibrakampea löysänä ja rämpyttämällä kieliä samanaikaisesti.

Maaginen tekniikka liimasi rytmit toisiinsa, sulatti äänen hyökyväksi nesteeksi ja loi Soonista vellovan äänimeren, johon ei pystyisi tarttumaan kiinni ilman pohjalla kolistavaa Madchester-rytmiä tai poijun tavoin pinnassa kilkattavaa syntikkalooppia.

Soon on täysin subjektiivinen kokemus, koska on toissijaista tietää, mitä unenpöpperöinen (ja laulujen nauhoittamista varten syvimmästä unestaan herätetty) Bilinda Butcher laulaa.

Sen kuusi minuuttia ja viisikymmentäkahdeksan sekuntia voisivat kestää tunteja. Niitä pidemmälle shoegaze ei koskaan päässyt, ja kliimaksin haluaisi jatkuvan ainiaan.

Kun sulkee silmät ja antaa Shieldsin keskitaajuuksista koostuvan hyökyaallon huuhtoutua korvista sisään, genren tekijätiedot ja kiitosluettelo virtaavat alitajunnassa ylhäältä alas.

Tärkein on silti kysymys: olisiko niiden fontti esanssisen vaaleanpunainen, vaikket olisi ikinä nähnyt Lovelessin kantta?

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!