Popklassikot 1980

#4 Talking Heads – Once in a Lifetime

David Byrne ottaa rauhallisesti ja säästää voimia Once in a Lifetimen videokuvauksiin.


”Billy Pilgrim on joutunut ajasta irralleen.”

Tällä lauseella alkaa Kurt Vonnegutin Teurastamo numero 5, mutta yhtä hyvin se voisi kuvata Once in Lifetimen mahdollisuuksien virrassa kamppailevaa kertojaa.

”And you may find yourself living in a shotgun shack
And you may find yourself in another part of the world
And you may find yourself behind the wheel of a large automobile
And you may find yourself in a beautiful house, with a beautiful wife
And you may ask yourself: Well… How did I get here?”

David Byrnen teksti on tulkittu usein keski-iän kriisiksi ohi soljuvista päivistä – erityisenä todistuaineistona tästä on käytetty loppupuolen kauhistunutta parkaisua ”Oh my God, what have I done!”

Kysymys on kuitenkin laajempi. Once in a Lifetime – aivan kuten Teurastamo numero 5 – on näkemys elämän sattumanvaraisuudesta, siitä miten voimme löytää itsemme mitä omituisimmista kohtaloista, jos ja kun annamme virran viedä. Omien tekojen kauhistelu on vain yksi mahdollinen kohtalo, siinä missä pohdinta siitä, että mitenkäs tähän nyt päädyttiin.

Virran viemisen vaikutelmaa korostavat kappaleen nerokas, veden liplatusta muistuttava kosketinkuvio sekä pysähtelevä ja uudelleen käynnistyvä basso. Kappaleen tuotanto on muutenkin harkittua, mistä kertovat kertosäkeiden hienovaraiset kitaraosuudet.

Myös kaupallista näkökulmaa on selvästi ajateltu, ja Once in a Lifetime pääseekin parhaiten oikeuksiinsa juuri radion ohjelmavirrassa. Remain in Light -levyn a-puolen lopussa se sen sijaan kuulostaa jopa kesyltä.

Jälkiviisaasti tuntuu uskomattomalta, ettei single yltänyt edes Yhdysvaltain listan top 100:n! Lohdutusta antoi kuitenkin videon päätyminen MTVn voimasoittoon. Sittemmin video on löytänyt tiensä jopa New Yorkin modernin taiteen museon kokoelmiin.
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!