2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#46 Kylie Minogue – Can’t Get You Out of My Head (2001)

Kuvateksti.

Kylie, korvamadon haltija.

Keskuudessamme elää harmaita eminenssejä, jotka ohjaavat aivotoimintojamme hittiferomoneilla.

”La, la, la, la, la, la, la, la”

1973–2000

Mud seikkaili 1970-luvun alussa listoilla tarttuvalla fiftariglampurkallaan. Yhtyeen kitaristi Rob Davis oli outo tapaus jopa sen ajan kuvioissa tätipermiksineen, napakolttuineen ja korvakilluttimineen. Kaveri näytti pikkujouluihin laittautuneelta naapurin Inkeriltä.

Mud-huuman hälvettyä Davis maastoutui huomaamattomaksi, ensin doowop-pumppu Dartsin takariviin ja myöhemmin tyystin kulisseihin biisintekijäksi. Mudin iskusävelmät olivat tulleet Chinn/Chapman-tehtaasta, mutta Davis oli jo tuolloin päästetty harjoittelemaan sinkkujen b-puolien kanssa.

Uusi ura lähti lentoon, kun Paul Oakenfold tutustutti Davisin tanssimusiikkiin 1980-luvun lopulla. Mies erikoistui säveltämään top line -laulumelodioita biittibiiseihin. Muistatko Spillerin Groovejetin? Davis muotoili muun muassa sen kertosäkeen.

Cathy Dennis yritti 1990-luvun alussa levylaulajana ja saikin aikaan muutaman tanssipophitin. Useimmista kollegoistaan Dennis erosi siinä, että hän oli etevä lauluntekijä. Kun sinkut eivät enää listautuneet, hän siirtyi aikalaisensa Betty Boon eli Alison Clarksonin tavoin kynähuoneen puolelle.

Dennisin vyöllä on kahdeksan Ison-Britannian listaykköstä, muun muassa Britney Spearsin Toxic ja Katy Perryn I Kissed A Girl. Hänellä voi sanoa olevan melko hyvä käsitys siitä, miten synnytetään korvamatoja.

2000–2001

Rob Davis ja Cathy Dennis ryhtyivät yhteistyöhön syksyllä 2000 ensinmainitun vaatimattomassa kotistudiossa. Talkoiden ensimmäisen päivän tuotoksista ei ole tietoa. Toisena päivänä Davis soitteli biittiluupin päälle akustista kitaraa D-mollista, ja Dennis alkoi laulaa: Can’t get you out of my head. Siinä se oli.

Kolmisen tuntia myöhemmin oli demopurkissa kappale, joka rynni listaykköseksi kaikissa Euroopan maissa paitsi Suomessa. Miksi se eikä jokin muu niistä lukuisista biiseistä, joita Davis ja Dennis ovat työstäneet?

Ehkä vastaus on koukutuksen häikäilemättömyydessä – don’t bore us, get to the chorus. Tai omalaatuisessa, itsepintaisessa, itsensä ympärille kiertyvässä rakenteessa, joka peilaa hienosti sanoitusta.

Joka tapauksessa kappale erittää hittiferomoneja niin sankkana usvana, että sitä ei moni rokkisonnikaan kykene vastustamaan.

2001–

Mitä mahtaa läikähtää Rob Davisin ja Cathy Dennisin mielissä, kun Can’t Get You Out Of My Head pärähtää soimaan autoradiossa, pubissa tai vaatekaupassa?

Iskeekö kaipuu lavalle katseiden ristituleen? Tuntevatko he itsensä maailmankaikkeuden valtiaiksi, jotka ohjailevat miljardien ihmisten aivokemiallisia prosesseja? Nakertaako ylpeyden taustalla pelko siitä, että he eivät ehkä koskaan enää osu yhtä lähelle napakymppiä?

http://youtu.be/c18441Eh_WE
Kylie Minogue – Can’t Get You Out of My Head (ohj. Dwan Shadforth)

Bonus!

Kylie Minoguelta äänestettiin myös kappaletta Slow.