Top 100 mahlanjuoksuttajat – 2000-luvun nerot

#44 Guy Garvey

Garveyn mukaan Hoegaarden on "nice morning beer" - neroutta sekin. Kuva: Tomi Palsa

Guy Garveyn ja Elbow’n yhteydessä mainitaan usein sana setä – myös me nuorgamilaiset olemme syyllistyneet siihen, ja sorrumme varmasti jatkossakin.

Kun yhtye julkaisi vuonna 1998 ensimmäisen levynsä, Noisebox-nimisen ep:n, Guy Garvey oli kuitenkin vasta 23-vuotias. Sitä ei uskoisi levyn avausraidan, myöhemmin Asleep in the Back -debyyttialbumillakin kuullun Powder Bluen tarkkanäköisen riipaisevasta tekstistä, jossa erään romanssin polttoaine imetään likaisella ruiskulla polttavan kuumasta teelusikasta:

”Stumble through the crowds together / They’re trying to ignore us / That’s OK / I’m proud to be the one you hold when the shakes begin”

Kuva: Tomi Palsa

Sedättely johtuu tietenkin Elbow’n hillitystä musiikillisesta olemuksesta, joka huokuu arvokkuutta silloinkin, kun he huudattavat yleisöä f-alkuisin sanoin tai laulavat huppareidensa sisään kadonneista kulmien teineistä.

Ennen kaikkea yhtye vaikuttaa vuosiaan vanhemmalta Garveyn elämää, tuoppeja ja lihapiiraita nähneen ulkonäön ja hänen vuosikertatenoriäänensä ansiosta. Asiaa ei yhtään haittaa se, että nyt 37-vuotias laulaja pitelee konserttiyleisöä hyppysissään auktoriteetilla, jota ei ole siunaantunut monille vuosikymmeniä vanhemmille esiintyjillekään.

Ja jos hän oli sanoittajana valmis jo parikymppisenä, on Garvey viiden Elbow-albumin myötä kasvanut tekijäksi, joka osaa muotoilla ystäville osoitetun rakkaudentunnustuksen niin, että se sulattaa paatuneimmankin misantroopin sydämen:

”Dear friends / You are angels and drunks / You are magi / Old friends / You stuck a pin in a map I was in / And you are the stars / I navigate home by”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Elbow esittää kappaleen One Day Like This BBC Concert Orchestran ja Chantage-kuoron kanssa.