Top 100 mahlanjuoksuttajat – 2000-luvun nerot

#43 Roope Kinnunen

Roope kuvattuna neonvaloilla valaistussa tehdasstudiossaan.

Kesä 1999 tai 2000 Turussa, Blankon kellarissa. Taitaa olla DBTL tai jotain. Joku keikka minulla siellä oli. En muista oliko Slomotion Airlines vai Giant Robot? Festareilla vai Dynamossa muuten vaan?

Joka tapauksessa kutsu kävi katsomaan kaverien Pöly-nimistä projektia sinne kellariin. Roope taisi räpätä ja säätää. Nimi oli Mörkö. Kymmenen vuoden takaiset muistot tällaisista tilanteista ovat aika impressionistisia.

Hiki valui seiniä pitkin ja kosteus tiivistyi ilmaan. Murmurecordings ei sanonut minulle mitään. Ei sano vieläkään. En ole tutkinut. Pöly oli intensiivinen. Siinä ei ollut ”funkkia” kitaraa. Dub oli läsnä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Seuraava kohtaaminen on Roopen ja Didierin tekemä Hiphopskeidaa, jonka ostin Lifesaveristä. Tässä olisi ollut potentiaalia klassiselle ”biiffille”, mutta ei tullut vastausta. Roopen rento tyyli heittää battle-riimit on vastustamaton:

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Joskus vuoden 2001 loppupuolella alkoi Giant Robotin Superweekend olla loppusuoralla. Saimme Didierin ja Roopen maaniteltua tekemään meille remixin, joka julkaistiin vain promovinyylillä.

Kuunnelkaa tätä nyt ja miettikää, että se on noin kymmenen vuotta vanha. Rahisevat, kompastelevat haitsut ovat jotain ylittämättömän komeata… Ja intron jälkeen tulevat kaiutetut soinnut niin Roopea – jonka nimi oli rrimöykk.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Taas Lifesaverin laareilla. Mukaan tarttuu Serkkupojat, Lifesaverin julkaisu numero 006, jos en väärin muista. Tämä on vuodelta 2004, joka ainakin jossain vaiheessa elektronisen musiikin historiaa olisi ollut ikuisuus. En tiedä onko enää.

Vuosituhannen alkupuolen suomalaisista, hiphop-lähtöisistä projekteista ei kovin moni tulee jäämään aikakirjoihin ajattomana. Tämä, kuten niin moni Roopen jutuista, jää.

”Antakaa tilaa/
antakaa ilmaa”

Sitä tällä projektilla oli ja on.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Ceebrolistics alkoi kiinnostaa vasta Serkkupoikien jälkeen. Tämä ilmestyi vuonna 2001. Miettikää tuota taas hetkinen: kymmenen vuotta sitten. Kuinka edellä aikaansa tämä porukka oli?

Suhteeni Ceebroihin ei ole niin pitkä, että osaisin haikailla sen myyttisen levyn perään. Roope on tehnyt hienoja asioita ja varmasti jatkaa niiden tekemistä. Mutta on tämäkin hienoa…

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Lisää Ceebrolisticisia. Tämäkin on jo viitisen vuotta vanha, mutta sen voisi soittaa heti Jamie XX:n Gil Scott-Heron -remixien perään. Tai Laibachin. Ö:llä oli monta hetkeä, joina Roope ylsi industrial-sfääreihin menettämättä rytmistä elastisuuttaan.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Tässäkin metelissä on jonkinlainen järjestävä periaate – ja tuo hengittävä ääni taustalla… Siitä löytyy sama keinuva svengi kuin Hiphopskeidaa-kappaleen räpistä. Jos niin haluaa. Mi Ni Ma on tai oli Roope, Mattip ja Niclas. Katusea-kollektiiviin kannattaa tutustua.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Nyt tullaan siihen kohtaan, joka harmittaa. Jos asiat olisivat menneet, niin kuin niiden piti, tähän kohtaan tulisi YouTube-linkki joskus ennen vuotta 2010 ilmestyneeltä uudelta Giant Robot -levyltä. Levyn tuottajiksi olisi merkitty Giant Robot ja Roope K (tai joku muu hänen sadasta nimestään).

Näin ei käynyt ja se on 100 % Giant Robotin syytä, 0 % Roopen syytä.

Minun täytyy rohkaista mieleni ja soittaa Roopelle tässä joku päivä. Ehkä tänä vuonna meilläkin olisi se tarvittava kollektiivinen draivi päällä. En tiedä. Toivottavasti se, mitä hän ehti tehdä, on vielä olemassa kovalevyllä jossain. Ne olivat hienoja juttuja, jotka toivat jameihimme syvän ja välillä painostavankin tunnelman. Nolottaa, että asia jäi roikkumaan.

Vuosi 2011 ja nimi on RPK. Periaatteessa tämä on yhtä ahdistavaa settiä kuin Profeetta & Uusi Maailmanuskonto, mutta jotenkin Roopen tuotanto huokuu tässäkin inhimillistä lämpöä. Se ei turhaan alleviivaa tai lihavoita osia tekstistä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Roope K:lla on täysin oma soundi ja hän on alusta lähtien kulkenut omia polkujaan, välittämättä kaupallisten toimijoiden tai kuuntelijoiden asettamista paineista. Onkohan hän edes tiedostanut niitä?

Ehkä tällä viikolla soitan sen puhelun…