2000-luvun kotimaiset pophelmet

#42 Cats on Fire – Tears in Your Cup (2009)

Kissat raittiimpien elämäntapojen puolesta! (Tomi Palsa)

Voiko hauskaa olla ilman viinaa ja vanhaa rockia?

”By nature you are quiet
Your shyness leaves your wisdoms on the floor
So if I want to hear you talk I
See you when you’re under your favourite spell”

Me kaikki tunnemme sellaisia tyttöjä.

Niitä, jotka ovat sisäänpäinkääntyneitä myttyjä, kunnes juovat itsensä puhekykyisiksi. Ja kun he huumaantuvat tästä sosiaalisen kyvykkyyden olotilasta, viiniä on kiva juoda senttilitratolkulla ja harva se päivä.

Cats on Firen Tears in Your Cup -kappaleessa Mattias Björkas laulaa juuri tällaisesta hahmosta. Kappaleen kertoja, todennäköisimmin Björkas itse, on kiinnostunut tytöstä, joka vaikuttaa fiksulta, ujolta ja masentuneelta – kuten keskimäärin kaikki parhaat tytöt tässä maailmassa.

Eteen nousevat vain kertojahahmon omat, jyrkät mielipiteet. Kun tietää Björkasin taustan streittarina, kiihkososialistina ja ennen muuta morrisseymäisen äänekkäänä aatteidensa edustajana, biisi asettuu lopulliseen kontekstiinsa – ja nousee esimerkiksi siitä, miksi Björkas on englanninkielisenä pop-lyyrikkona Suomen ykkönen.

En ihmettelisi tippaakaan, jos Tears in Your Cup uudelleenkehittäisi muistikuvien filmiä noin 10 vuoden takaisen Vaasan tapahtumista.

Cats on Fire inspiroi toimittajia kirjoittamaan sellaisia sanoja kuin ’orangejuicesti’ ja ’gobetweensisti’. (Kuva: Tomi Palsa)

Orangejuicesti ja gobetweensisti hölkkäävältä kitarapopilta kuulostavasta kappaleesta loistaa koko Our Temperance Movement -albumia leimannut ylimielinen observointi ja päänsisäinen moralismi. Björkasin taiteilijarooli vaikutti maakuntakaupungin ainoalta dandylta. Vaikka hän ei sitä myönnä, myös biisin kertojan on koko ajan vaikea ymmärtää tytön taipumusta ryyppäämiseen.

Juominen hauskanpidon vuoksi on vieras ajatus, mutta negistelyn vuoksi korkkaaminen on paljon hyväksyttävämpää. Siksi kertoja lopulta pettyy siihen, ettei tyttö lopulta edes juo minkään erityisen murheen vuoksi. Hauskaa ei vain voi olla ilman rokkia ja alkoholia.

”I always thought that there were
Tears in your mug
But years went by and I never saw you cry”

Se kiinnostava ja sosiaalinen hahmo, jonka tyttö on itsestään viinillä luonut, kärsii vuosien kuluessa pahan inflaation.

Kertoja kypsyy, irtoaa vallankumouksellisuudestaan. Samaan aikaan toinen roikkuu viinilimbossa, jossa ainut muuttuva asia ovat levyt soittimessa: Yardbirds, Ten Years After ja Rolling Stones.

”Expelled the Marxist ghost
The cynical consumerist remains
I suppose I want to be depressed when I
See you when you’re under your favourite spell”

Björkasin teksti on myös helppo tulkita näpäytykseksi stereotyyppistä rock-elämän glamorisointia kohtaan. Exile on the Main Street -julisteen varjosta loistava dekadenssi himmenee, jos siihen jumittuu. Mikään ei ole niin surullista kuin parhaat nuoruusvuotensa ohittanut ihminen, joka ei itse tajua aikansa kadonneen ruukkua louhiessa.

Kun kehitystä ei ole tapahdu, tytön kiinnostavuus muuttuu hiljalleen sääliksi ja välinpitämättömyydeksi. Käteen jää hukattu tulevaisuus ja pullopantteja, eikä siihen enää kannata ulkopuolisten puuttua.

Siinähän dokaat. Tai kuten Björkas asian esittää:

”Why would I deny you the fun?”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Koska kappaleen kertosäkeissä fiilistellään peräti kolmea kappaletta, kuunnelkaamme ne myös sopivin juomasuosituksin varustettuina: Viiniä ja Yardbirdsin For Your Love!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus II!

Viskiä ja Ten Years Afterin Love Like a Man!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus III!

Ihan vaan alkoholia ja Rollareiden The Last Time!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

SAMAAN AIKAAN MAAILMALLA

1. helmikuuta 2009 – Jóhanna Sigurðardóttir nousi Islannin uudeksi pääministeriksi hallituksen kaaduttua. Hän on Islannin ensimmäinen naispääministeri ja myös ensimmäinen avoimesti homoseksuaali pääministeri maailmassa.