Popklassikot 1994

#4 Warren G – Regulate

Warren G, aikansa Aleksanteri Suuri.

George Washington ja markiisi de Lafayette. Aleksanteri Suuri ja Hefaistion. Warren G ja Nate Dogg. Ihmiskunnan historia on täynnä parivaljakkoja, jotka ovat jääneet kollektiiviseen tajuntaamme symboleina jostakin suuremmasta kuin vain omasta olemassaolostaan. Toiset ovat kunnostaunuteet kansalaisoikeuksien esitaistelijoina, toiset yhteiskunnan sääntöjen rikkojina tai oman alansa mestareina. Jotkut ovat tulleet tunnetuiksi vain koska heillä oli unelma, jota he tavoittelivat haastaen kaikki sen unelman tielle asettuneet.

Teot ja tunnettuus eivät aina käyneet käsi kädessä ja toinen parivaljakon osapuolista saattoi saada enemmän mainetta kuin toinen, esimerkiksi korkeamman asemansa tai ihan vaan paremman ulkonäkönsä ansiosta. Tärkeää oli kuitenkin se, että kaikesta maineesta, mammonasta, suurista teoista ja oman osaamisensa mestaroinnista huolimatta nämä parivaljakot säilyivät ystävinä läpi aikojen.

Kun George Washington johti joukkojaan Yhdysvaltain vapaussodassa, hän ystävystyi vapauden ja tasavaltalaisuuden ihanteita Yhdysvaltoihin seuranneen ranskalaisen markiisi de Lafayetten kanssa. Vain 19-vuotiaasta markiisista tehtiin Yhdysvaltain vapaussodassa itsenäisyyttä tavoitelleiden joukkojen kenraalimajuri, ja tämä teki sotataidoillaan ja terävyydellään vaikutuksen Washingtoniin. Sotimisen ohella Lafayette muun muassa varoitti Washingtonia tämän syrjäyttämiseen tähdänneistä poliittisista juonitteluista. Hän oli siis Washingtonille sekä ystävä, että ammattiveli, joka seisoi tämän rinnalla vaikeina aikoina.

”So I hooks a left on 21 and Lewis
some brothas shootin’ dice so I said ’Let’s do this’
I jumped out the ride, and said ’What’s up?’
some brothas pulled some gats so I said ’I’m stuck'”

Regulaten alkumetreillä Warren G on lirissä. Noppaa heittämään pyrkinyt kertojamme joutuukin ryöstön kohteeksi. Aseet ovat jo esillä, mutta viime hetkellä paikalle ratsastaa teräsratsullaan hänen ystävänsä, Nate Dogg. Aivan kuten Washington voi luottaa Lafayetteen, voi Warren luottaa Nateen.

Warren:

”They got guns to my head
I think I’m going down
I can’t believe this happenin in my own town
If I had wings I would fly
Let me contemplate
I glanced in the cut and I see my homey Nate”

Nate:

”Sixteen in the clip and one in the hole
Nate Dogg is about to make some bodies turn cold
Now they droppin and yellin
It’s a tad bit late
Nate Dogg and Warren G had to regulate”

Ja se vapaus, jota Washington kumppaneineen Amerikan Yhdysvalloille tavoitteli. Se amerikkalainen ideaali, jossa ihminen toteuttaa itseään yksilöna ja pyrkii nauttimaan elämästä omien kykyjensä maksimiin asti, sitä jos mitä tämä rap-seikkailu henkii alusta loppuun. Kun ryöstö on ohi, etsivät Warren ja Nate käsiinsä kaunottaret, jotka Nate oli aiemmin ajelullaan bongannut. Kertomus saa onnellisen lopun.

”Just like I thought
they were in the same spot
in need of some desperate help
The Nate Dogg and the G-child
were in need of something else
One of them dames was sexy as hell
I said ’ooo I like your size’
She said ’my car’s broke down and you seem real nice
would you let me ride?’
I got a car full of girls and it’s going real swell
the next stop is the Eastside Motel”

Ok, myönnetään, ettei Washingtonin tai Lafayetten ajatus vapaudesta ehkä tarkoittanut pyssyjen paukuttelua ja mimmien metsästämistä, mutta vapauden olemukseen kuuluu yksilön kyky määrittää se uudelleen, päättää itse omat sääntönsä ja pelata niiden mukaan. Washingtonilla oli sitä paitsi orjia, joten hänellä ei olisi varaa moralisoida sankareidemme peliliikkeitä.

Kuten visionääreillä on tapana, Warren G ja Nate Dogg eivät lopeta kertomustaan vaikka varsinainen tarina on jo viety päätökseen. E-hei, nyt ollaan tekemässä historiaa. Kuten Aleksanteri Suuri kulki Hefaistionin kanssa kohti tuntemansa maailman äärirajoja, kulkee Warren G Nate Doggin kanssa kohti vielä vuonna 1994 tuoreen G-funkin ydintä.

Aleksanteri valloitti Persian ja osan Intiaa häviämättä taistelun taistelua ja hänen luottoystävänsä Hefaistion seurasi hallitsijan rinnalla taistelusta toiseen. Sotilasuransa ohella Hefaistion oli diplomaatti ja insinööri, joka Aleksanterin lailla harrasti filosofisia pohdintoja ja unelmoi krekkalaiset ja persialaiset yhdistävästä suurvallasta. Häntä ja Aleksanteria voidaan siis pitää kaikinpuolin monilahjakkuuksina, joilla oli keskivertopulliaisia enemmän näkemystä siitä, miten maailman tulisi maata.

Warren G ja Nate Dogg ovat G-Funkille samaa mitä Aleksanteri ja Hefaistion ovat antiikin Kreikalle ja Persialle. Kun seikkailut ja taistelut on käyty läpi, kun nopanheittäjien rinki on ajettu pakoon kuin Dareios III Issoksen taistelussa ja neidit hurmattu, on aika kertoa uudesta ajasta, jota on turha tulla haastamaan. Ajasta, jossa soundi on viileä ja pilveä palaa kovemmin kuin kellään.

”If you know like I know
you don’t wanna step to this
It’s the G-Funk era
funked out with a gangsta twist
If you smoke like I smoke
then you high like everyday
And if your ass is a buster
213 will regulate”

Warren G:n Regulate ei ole vain kappale. Se on eeppinen kertomus vapaudesta, uuden aikakauden suunnannäyttäjinä toimimisesta ja ystävyydestä, joka kestää läpi aikojen.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Regulaten soundin viileys selittyy suurilta osin Michael McDonaldin I Keep forgettin’ -kappaleesta poimitulla järjettömän sulavalla samplella.

http://www.youtube.com/watch?v=c2iFqcFcdBU