Popklassikot 1986

#4 Berlin – Take My Breath Away

Berlin kelpaso elokuviin ja automainoksiin.

Amerikkalaisen Berlin-yhtyeen eteerisesti keinuvasta Take My Breath Awaystä tuskin olisi tullut yhtä isoa hittiä ilman ihanan kauheaa ja kauhean ihanaa Top Gun -elokuvaa. Kappale porautui miljoonien nuorten korvien väliin osana Tom Cruisen ja Kelly McGillisin välistä rakastelukohtausta.

Hunajainen soundtrack-balladi toimi oivana auditiivisena siltana Tompasta unelmoiville teinitytöille. Kutkuttavan outoja tunteita se herätteli varmasti myös pojissa – viimeistään koulun diskon viimeisten hitaiden koittaessa.

Take My Breath Away tihkuu samaa levollisen intohimoista kasariromantiikkaa kuin vaikkapa The Carsin Drive. Ei ihme, että kumpainenkin on vuosikausia kuulunut kaikenlaisten nyyhkykokoelmien vakiokalustoon.

Kappaleen ensimmäinen säkeistö kiteyttää oleellisen. Terri Nunn laulaa kahden rakastavaisen häpeästä vapaasta täyttymyksestä. Kaikki on kuin hidastettua ja tietysti henkeäsalpaavaa. Lyriikassa on vahvaa hellän panemisen tunnelmaa.

”Watching every motion in my foolish lover’s game
On this endless ocean finally lovers know no shame
Turning and returning to some secret place inside
Watching in slow motion as you turn around and say
Take my breath away”

Kappaleen käynnistävästä teemariffistä vastasi vibratolla varustettu synabasso. Tosin Commodores teki saman soundin tunnetuksi jo edellisvuotisella r&b-balladillaan Nightshift.

Rakastettu Take My Breath Away voitti vuonna 1986 sekä parhaan kappaleen Oscarin että Golden Globen. Kappaleen menestys ei silti vaikuttanut aivan toivotulla tavalla Berlinin uraan, sillä yhtye hajosi seuraavana vuonna. Hitin sisältänyt Count Three & Play -levy ei sittenkään myynyt toivotusti.

Vuonna 1998 Nunn keräsi kasaan uudet soittokaverit ja palasi kuvioihin Berlin-nimellä. 2000-luvulla yhtye on julkaissut kaksi unohduksiin painunutta albumia. Take My Breath Away pysyykin edelleen ainoana Berlin-biisinä, jonka useimmat meistä ovat tietoisesti kuulleet.

http://www.youtube.com/watch?v=NEOem7U2LPE

Bonus!

Haloo Helsinki! -yhtyeen hittibiisin kertosäe muistuttaa kummasti Take My Breath Awayn säkeistön melodiaa. Plagiointisyytöksiin ei silti ole syytä lähteä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!