Top 100 mahlanjuoksuttajat – 2000-luvun nerot

#39 Artturi Taira

Kuva: Tomi Palsa

Sananen tätä juttua sponsoroineelta ihanalta taholta: Astetta vaatimattomampi naamakarvoitus on Tavastialla 16.11. esiintyvällä Junior Boysilla.

Tapasin Artturi Tairan ensimmäistä kertaa Kipsarin nurkassa kymmenisen vuotta sitten. Ujon oloinen nuorukainen esitteli kohteliaasti edustamansa New Music Communityn ideologiaa ja rohkaisi nauttimaan yhteisön järjestämästä iltamasta. Pidin miehestä välittömästi.

Hetkeä myöhemmin hän kapusi lavalle yhtyeineen. Orkesterin soinnissa oli lupaava kaiku, jonka rinnastin velvollisuudentuntoisesti Radioheadiin. Yhteensoitto teki vaikutuksen ja jokunen yllättävä melodia riuhtaisi mukaansa. Suurimman elämyksen yhtye tarjosi kuitenkin esityksestä huokuneella kiihkeällä innollaan. Musiikki tuntui merkitsevän esittäjilleen poikkeuksellisen paljon.

Kuva: Tomi Palsa

Vuosien kuluessa Tairan matka musiikin uumeniin on kuljettanut yhä pidemmälle, kunnes takaisin tuova tie on umpeutunut. Miehen kasvoja on alkanut reunustaa repaleinen parta, joka ei ole kuitenkaan täysin kätkenyt hahmon poikamaisuutta.

Myös ääni on pysynyt tunnistettavana. Taira hallitsee tärkeimmän instrumenttinsa suvereenisti, mutta pitää sen pinnan paljaana. Aivan kuin hän nauttisi haavoittuvuuden tuomasta herkkyydestä.

Ja mihin pisteeseen Tairan yhtye onkaan kehittynyt! Rubikista on kasvanut suomalaisen indien lippulaiva; värikylläinen, räiskyvä, taidokas retkue, jonka suhde kappaleisiinsa tuntuu syventyvän keikka keikalta ja levy levyltä. Orkesterinsa edessä Taira värisee laulujen vietävänä, silmät puoliksi suljettuina, kasvot äänistä hehkuen. Sointi saa miehen hajamieliseen transsiin, väreilemään. Kuitenkin hän on koko ajan valmiina hyökkäämään, ylittämään vielä yhden rajan.

Matka on ollut pitkä, kilometrit ovat karaisseet kulkijaansa. Etsijän mieli on pysynyt kuitenkin puhtaana. Musiikki ei ole vieläkään Tairalle vaihtoehto. Musiikki on hänelle elämä ja rakkaus.

Me, jotka olemme tehneet elämässämme kompromisseja, emme voi kuin ihailla niitä, jotka ovat päättäneet tulla valituiksi.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!Klikkaa, jos haluat nähdä videon!
Rubik – Karhu junassa

Samasta aiheesta

Giffaa hei! #537: Rubik

Rubik
#7 Yhä kauemmas, yhä korkeammalle: Rubik ja Satellite Stories

Rubik
#4 Rubik – City & the Streets (2007)

Rubik
BANNED IN FLOW-MAGAZINE!!! Raportti Nuorgamin kisastudiosta 2011!

Rubik
Vuoden parhaat kappaleet 2011 – sijat 29–18

Rubik
Giffaa hei! #137: Rubik

Rubik
Nyt puhuu Rubikin musiikkivideolla esiintyvä mäkihyppääjä!

Rubik
#3 Rubik – oi miten suuria voimia!

Rubik
Rubik – Solar

Rubik
© 2018 MUSIIKKIYHDISTYS HELSINGIN NUORGAM ry, tekniikka Tommi Forsström, alustana Wordpress