Top 100 mahlanjuoksuttajat – 2000-luvun nerot

#38 Tomi Leppänen

Tomi Leppänen lyö rumpua. Tomi Palsa otti kuvan. Tekstin kirjoitti Tomi Tuominen.

”Musiikki on puhdasta matematiikkaa. Jos on hyvä matematiikassa, niin on hyvä musiikissakin”, sanoi kotiurkuja heikolla menestyksellä soittanut isäni minulle, kun olin saanut huonon numeron ala-asteen matikan kokeesta. Mikäli isäni teoria pitää paikkansa, niin siilinjärveläislähtöinen ja sittemmin turkulaistunut Tomi Leppänen on vastaavanlainen matemaattinen lahjakkuus kuin Matt Damonin roolihahmo elokuvassa Good Will Hunting.

Leppästickinäkin tunnettu mies pudottelee kapuloistaan rumpukalvoille matemaattisia kaavoja, joita maallikon on turha edes yrittää ymmärtää. Hän osaa tarvittaessa ulkoa piin likiarvon tuhannen desimaalin tarkkuudella ja rummuttaa sen kuulijoille vaivattomasti kuin se olisi hänen kengännumeronsa.

Merkillepantavinta Tomin rumpujen soitossa on nimenomaan sen vaivattomuus. Selkä suorana, ilmeenkään värähtämättä, rumpujen takana istuu mies, jonka kädet leikkaavat ilmaa laserin tarkkudella ja osuvat aina oikeaan paikkaan tismalleen oikeaan aikaan. Tomi näyttää usein siltä kuin hän ja rumpusetti olisivat yhtä, jonkinlainen yhteenkasvanut symbioosi tai kyborgi, jonka ainoa tarkoitus on tuottaa ihmisten kuuluville motorisen tarkkaa rytmiä.

Oli Tomin kulloinen bändi mikä hyvänsä, katse kiinnittyy keikalla aina poikkeuksetta takarivin vaivattomasti rytmiä tuottavaan, tyynesti hymyilevään hahmoon. Tomin tyylistä rummuttaa puhutaan usein robottimaisena, ja olenkin toistuvasti kuullut häntä verrattavan rumpukoneeseen.

Selkein näyttö Leppästickin kiistämättömästä inhimillisyydestä ja rautaisesta ammattitaidosta nähtiin kuitenkin vuoden 2010 Flow’ssa, kun syyrialaisen Omar Souleymanin kosketinsoittaja huomasi komppikoneen saaneen kosteutta lentokoneen ruumassa ja paikalle hälytettiin muutaman minuutin varoitusajalla suomalainen komppikone Tomi Leppänen. Sekuntiakaan harjoittelematta Tomi istui rumpujen taakse ja alkoi – lavalla olleen rumpukuiskaajan ohjeistuksella – soittaa syyrialaista perinnemusiikkia, kuin se olisi ollut hänen toinen nimensä.

Monesti käydyt baarikeskustelut Suomen parhaasta rumpalista ovat poikkeuksetta päättyneet ratkaisemattomaan tasapeliin Anssi Nykäsen ja Tomin välillä. Tomi vie omissa kirjoissani kultamitalin olemalla paitsi aivan älytön rumpali, niin myös paljon muuta. Kun tutustuin Tomiin joskus 2000-luvun alussa Koneisto-festivaalilla Turussa, hänestä puhuttiin yleisesti ”Aavikon Tomina”, sittemmin hänelle olisi samalla logiikalla kertynyt liuta muitakin lempinimiä: Circlen Tomi, K-X-P:n Tomi, Alpo & Tomin Tomi, Rättö ja Lehtisalon Tomi, vain muutamia mainitakseni.

Kaltaiselleni, yhdessä bändissä soittavalle, tavalliselle ihmiselle on vaikea ymmärtää miten tämä on edes mahdollista.

Kaikkien näiden bändiensä lisäksi mies on mukana pyörittämässä Turussa vaikuttavaa Jeti Studio -design-kollektiivia ja -kauppaa ja Turun Asemanpuiston Lippakioskia. Siinä sivussa hän tekee runsaasti graafista suunnittelua, levynkansia ynnä muuta koulutustaan vastaavaa työtä.

Tomi on renessanssinero, joka on hyvä kaikessa mihin hän tarttuu ja kaiken tämän lisäksi hän on yksi mukavimpia, vaatimattomimpia ja lämpimimpiä ihmisiä, joita minulla on kunnia tuntea.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Pharaoh Overlord on yksi lukemattomista yhtyeistä, joissa Tomi Leppänen on soittanut. Slow City vuodelta 2000.