2000-luvun kotimaiset pophelmet

#33 Sara – Rauhan aika (2008)

(Säv. ja san. Jorma Korhonen)

Joa Korhonen. (Kuva: Tomi Palsa)

Hypätäkö laulumelodian kyyntiin vai sukeltaa alla jylläävän soundin sekaan?

”Vain heikkous voi
Lupauksen murtaa
Harvoin teen sen tahallani”

Mitä vitsauksiin tulee, suomenkielinen metallimusiikki oli 2000-luvun alussa verrattavissa ebolaa kantaviin heinäsirkkoihin. Kun yhtyeet, kuten 51koodia ja Kara, runtelivat suomen kieltä kuin se olisi etuillut heitä kouvolalaisen nakkikioskin jonossa perjantaiyönä kello kolme, vuonna 2008 lajityypin ajan olisi pitänyt olla armeliaasti ohi.

Mutta kävi kuten usein kävi. Monet genret saattavat energisoitua vielä kuolinvuoteellaan hetkeksi – mistä on hyvänä esimerkkinä Saran viides albumi Veden äärelle (2008). Se ja etenkin albumin suurin hittisingle Rauhan aika oli edeltäjiään pehmeämpi ja samettisempi albumi, joka Stam1nan ja Mokoman sijasta etsi sukulaissieluja kenkiintuijottelu-genren raskaasta pikkuveljestä metalgazesta.

Sara, enemmän Keanea kuin Kotiteollisuutta. (Kuva: Tomi Palsa)

Saran parhaissa kappaleissa, joihin Rauhan aika epäilemättä kuuluu, rakentuu hieno jännite ujolta Freddie Mercurylta näyttävän laulaja Joa Korhosen ja muhkeiden mutta upottavien kitaravallien välillä. Kun tähän lisää kertosäemelodian, joka on enemmän Keanea kuin Kotiteollisuutta, tuloksena on kahden kerroksen musiikkia. Kuulija voi päätellä hypätäkö laulumelodian kyyntiin vai sukeltaa alla jylläävän soundin sekaan.

Rauhan ajassa on toki myös sanoitus, mutta sen lähempi tarkastelu on hedelmätöntä ja siteeraaminen artikkelin yhteyteen epätarkoituksenmukaista. Kyse on epämääräisten kliseiden jonglöreeraamisesta, minkä tarkoituksena ei ole kertoa mitään vaan pikemminkin luoda vaikutelma herkkyydestä vastapainoksi suomenkielisen metallin perinteisille kliseille perkeleistä, ahdistuksesta ja pimeydestä. Lisäksi teksti on aivan liian pinnassa, jotta siihen voisi tarkentaa musiikissa, joka katsoo taivaanrantaan kuin koti-ikkunasta sisään.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

SAMAAN AIKAAN MAAILMALLA

20. kesäkuuta 2008 – RMJ-juhannusfestivaali järjestettiin ensimmäistä kertaa Porissa.