Leevi and the Leavings Top 40

#33 Raparperitaivas (1991)

LeeviRaparperi
Lähes viiden minuutin edestä ansaittua todellisuuspakoilua.

”Mitä merkitsee muutamat vuodet
tai tuhannetkaan
kun on ihminen pelkästään tuskaa tuoden
tuhonnut maapalloaan”

Se on masentava näky. Roskia, kuolleita kaloja ja lasinsiruja leikkikentällä. Sen sellaista, aika arkipäiväistä. Melkein jo niin arkipäiväistä, ettei jätelieju Helsingin Kauppatorin rantavedessä herätä sen suurempia tunteita. Mutta se on masentava näky, ainakin sen pitäisi olla.

Silti muovipullo lillumassa merivedessä tuntuu maapallon tuhoutumisen kannalta melko pieneltä seikalta, ja sekös vasta ahdistaakin. Tulee naiivi halu paeta. Tätä varten on Raparperitaivas, piilo- ja turvapaikka, jossa mansikkamaat eivät kuivu. Sinne olisi päästävä ja äkkiä.

”Raparperitaivas
missä se lie
ilmalaiva meidät perille vie
ja se taivas on sun ja mun
piilopaikka yhteinen”

Raparperitaivas on ajatuksena ihana sekä täysin vastuuton. Kun Gösta Sundqvist laulaa siitä silkinpehmeällä äänellään, on mukavaa sulkea silmät ja kadota toviksi. Siellä sitä sitten hetki ollaan suloisessa välinpitämättömyydessä ja auvossa. Ja mikä parasta, se on täysin oikeutettua.

On mielenkiintoista, kuinka Sundqvist pystyy lausumaan säkeet ”on ihminen pelkästään tuskaa tuoden tuhonnut maapalloaan” leimautumatta vähääkään puunhalaajaksi. Moinen tuskin onnistuisi nykypäivänä ilman hipittelyä. Sundqvistiltä se kuitenkin onnistuu, sillä harva uskaltaa raavasta, parrakasta miestä nälviä kävynkerääjäksi. Jollain tapaa se nostaa Raparperitaivaan arvoa entisestään.

Jos tuntuu, että Raparperitaivaaseen ei pääse pelkällä silmien ummistamisella, lähelle pääsee, kun pyöräyttää seuraavan reseptin mukaisen piiraan. Kutsukaamme sitä raparperitaivaspiirakaksi. Se on muunnelma Kaarina Roinisen vuonna 1997 ilmestyneestä Parhaat kotileivonnaiset -kirjasta. Nauttikaa!

Raparperitaivaspiirakka

  • 2 kananmunaa
  • 1½ dl fariinisokeria
  • ¾ dl kuohukermaa
  • 100 g sulatettua margariinia
  • 2½ dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • päälle 6 dl pieniä raparperikuutioita
  • pinnalle ½ dl fariinisokeria, ½ dl kuohukermaa ja yksi kananmuna

Vatkaa munat ja sokeri kevyesti. Lisää kerma, jäähtynyt margariini ja jauhoseos. Sekoita tasaiseksi ja levitä voideltuun piirakkavuokaan. Ripottele päälle raparperi. Sekoita pinnalle tulevat aineet keskenään ja kaada päälle. Paista uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia. Kuuntele leipoessasi Raparperitaivasta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!