Popklassikot 1988

#30 The Stone Roses – Made of Stone

Vuonna 1988 kukaan meistä ei tiennyt vielä mitään Madchesterista eikä manchesterilaisesta The Stone Rosesista. Tai ehkä joku suomalainen brittiläisten viikkotabloidien lukija tiesi, että bändi oli nauhoittanut kolme singleä vuosina 1985–87 ja tuotattanut nauhoituksiaan kotikaupunkinsa legendaarisilla herroilla Martin Hannettilla ja Peter Hookilla.

Kotipaikastaan ja avustajistaan huolimatta The Stone Rosesin musiikissa ei ollut sukulaisuutta Factoryyn. The Stone Rosesin psykedelian alta löytyi musiikillisesti lievä The Smiths -yhteys, mutta konkreettisempi yhteys löytyi rumpalitasolla. Simon Wolstencroft -niminen herra soitteli molempien yhtyeiden varhaiskokoonpanoissa, mutta jätti molemmat bändit, koska osasi ennustaa, että kummankaan yhtyeen ura ei lähde etenemään.

The Stone Rosesin nimetön debyyttialbumi nauhoitettiin vuoden 1988 aikana, mutta julkaistiin vasta keväällä 1989. Ja samaa koskee albumin ensimmäistä sinkkuirrotusta Made of Stonea, mutta se ei estä kumoamaan väitettä, että Made of Stone on yksi hienoimmista vuonna 1988 tehdyistä poplauluista.

Sävellyksenä ja perustoteutuksena kappale on kevyttä poppia, jossa Manin basso koukeroi mukavasti Ian Brownin laulaessa tarttuvaa melodiaa ja John Squiren soittaessa kitarallaan heleitä sointuja. The Stone Rosesin yhteydessä useasti mainittu psykedelia astuu kuuluviin vasta ajassa 2.38, kun Squire aloittaa höyryisen soolonsa. Psykedeelistä oli myös kitaristi Squiren Jackson Pollockia kunnioittava kansitaide, joka tuli The Stone Rosesin ystäville tutuksi myös yhtyeen myöhempien levyjen kansista.

Suomessa Made of Stone kuultiin ensimmäisen kerran livenä Provinssirockissa kesäkuussa 1990 ja seuraavan kerran kaiketi kahden kuukauden päästä, kun keikkapaluun tehnyt The Stone Roses esiintyy Turun Veritas-stadionilla. Jos innostuit Suomen-keikasta, niin kannattaa tsekata kalenteri.

http://youtu.be/LT8KcH_56kA

Bonus!

The Stone Rosesin ensimmäinen tv-esiintyminen ei mene ihan putkeen.

http://youtu.be/zgGTQgvCPOU