Top 100 mahlanjuoksuttajat – 2000-luvun nerot

#30 Rudy Kulmala

Ruudolf, pehmo-mc Herttoniemen getosta.

Teeskentelemättömän poikaenergisessä Vähäiset äänet -poppoossa uransa aloittanut Rudy Frans Juhani Kulmala oli se, joka rikkoi suomalaisen rapin kaavan: hän toi itseironian ja raikuliromantiikan kotimaiseen hiphopiin.

Esimerkki? Harvoinpa kukaan räppäri esittelee itseään sanoilla:

”Täs on Herttoniemen getost pehmo-mc /
jonka puhe ontuu ja vaikuttaa hieman jälkeenjääneelt”

Ruudolf saattaa toki sommitella riimejä punttien nostelusta ja Jeesuksesta, mutta tekee sen niin itseironisesti ja hauskasti, ettei kuulosta hetkeäkään macho-ääliöltä tai hurskastelijalta. Freestyle-battleissa hioutunut äänennopea huumorintaju kaikuu jokaisessa riimissä.

Ja tärkeintä kaikessa on kuitenkin ollut ”vaimo”. Niin, se arkkityyppinen vaimo, jolle on omistettu nimellisestikin yksi omakustanne-cd ja josta on kuultu riittämiin aina siitä asti. Mikä voisi olla hiphop-mieheltä sen suloisempaa?

Positiivisuuden eetoksen ovat yhteiskunnassamme omineet pitkälti valtavirran brändiosaajat ja avaruuskakkuaan mutustavat hipit, mutta Ruudolf näyttää musiikillaan, mistä siinä on oikeasti kyse. Ja se on perhanan paljon vaikeampaa kuin tehdä lisää suomalaisia kitchen sink -ahdistusvirsiä viinan juomisesta ja maailman paskuudesta.

Näin jäljittelemättömän velmusti ei kukaan muu kotimaassa osaakaan kammeta kieltään poskeen. Jos ei tule hyvälle mielelle sellaisista biiseistä kuin Doupeimmat Jumala seivaa, Upee kuten Superbowl tai Tiikerinsilmä, on syytä epäillä aivojen tunnelohkon olevan kirurgisesti poistettu.

Hilpeän, nokkelan ja taitavan sanailun taustalla Ruudolfin musiikissa pumppaavat hänen tuottajavirtuoosi Aksimin kanssa kyhäämänsä 1980- ja 1990-luvulle kallellaan olevat sävykkään lihavat biitit, jotka edustavat lähes ylittämätöntä pieteettiä suomalaisessa rap-tuotannossa.

Yhteenlaskettuna siis: sivari, pehmoromantikko, battle rap -mestari, uskovainen, piilofeministi, bodari. Siinä teille aito uuden vuosituhannen mies.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Pidäkkeetöntä poikaenergiaa vuosituhannen alusta: Vähäiset äänet – Paskaaks tässä. Suunnilleen tästä se alkoi.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!