Leevi and the Leavings Top 40

#30 Paskaa lapsille (1992)

LeeviMenestyksen

Gösta Sundqvist maalasi kuvan maailmanlopusta.

”En tiedä mitä teen
jos maapallo nukkuu kuin unta Ruususen
en tiedä mihin meen
jos maapallo hukkuu paskakerrokseen”

Minä rakastan Leevi and the Leavingsin Paskaa lapsille -kappaletta. Ei siis ole mikään yllätys, että tätä Nuorgamin juttusarjaa koostettaessa nostin sen yhtyeen kaikkien aikojen parhaimmaksi kappaleeksi. Luultavasti minä nimeäisin sen myös kaikkien aikojen parhaimmaksi kotimaiseksi popkappaleeksi, jos sellaisen mahdottoman paremmuusjärjestykselle perustuvan listauksen joutuisin joskus laatimaan.

Paskaa lapsille pureutuu Leevi and the Leavingsin tuotannossa usein toistuviin teemoihin: kulutuskritiikkiin ja havaintoon ihmiskunnan lyhytnäköisyydestä.

Toisinajattelijan päiväkirjasta -teoksessaan (1979) ympäristöfilosofi Pentti Linkola vertaa ihmiskuntaa rottakantaan. Hänen mukaansa ylitiheä rottakanta on saatu koeolosuhteissa väkivaltaisen anarkian tilaan, vaikka sillä olisikin ruokaa riittävästi. Linkolan mielestä väestönkasvu vie ihmiskuntaa kohti samankaltaista eläinkokeissa todistettua mielettömyyttä.
Kun ihmiset oppivat jo päiväkodeissa, että heidän on kilpailtava toisiaan vastaan, he alkavat alitajuisesti pitää lähimmäisiään vihollisinaan. ”Kaikki merkit viittaavat siihen, että kaikkien sodasta kaikkia vastaan tulee ihmiskunnassa paljon pitkällisempi ja tuskallisempi prosessi kuin eläinkantojen yleensä nopeissa ja dramaattisissa romahduksissa on laita”, Linkola kirjoittaa. Kuunnellaanpa mitä Gösta Sundqvist laulaa:

”Miten röyhkeän pyöhkeä on ollut ihmiskunta
ja minkä siitä palkakseen saa
tuhoon tuomista huomista painajaisunta
ja jäljellä vain poltettu maa”

Paskaa lapsille on puhuttelevuudessaan ja herkistävässä kauneudessaan täydellinen popkappale. Se kertoo minulle niistä asioista, jotka ovat kaikkein merkityksellisimpiä.

Se on tavallaan ilkikurista, että kappaleen kaltainen kriittinen puheenvuoro on julkaistu Menestyksen salaisuus -nimisen kokoelmalevyn (1992) bonusraitana.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!